Felzárkóztak a szociáldemokraták a kampányfinisben

A németországi parlamenti választások közeledtével az SPD egyre közelít a CDU/CSU-pártszövetséghez.

2021. 08. 20. 11:07
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2021. augusztus 17. Olaf Scholz, a Nmet Szocildemokrata Prt (SDP) kancellrjelltje, pnzgyminiszter a jvrl szl beszlgetsen vesz rszt prtja egyik kampnyrendezvnyn Berlinben 2021. augusztus 16-n. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy hónappal a németországi parlamenti választások előtt egyre nő a szociáldemokraták népszerűsége a legújabb felmérések szerint. 

A Kantar közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett adatai alapján az SPD a kampányfinisben egészen 21 százalékra tornászta fel magát, így szinte már fej-fej mellett halad a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével, amelynek jelenleg csupán 22 százalékos a támogatottsága. 

A szociáldemokraták megelőzték a tavaszi hónapokban esélyesnek tartott Zöldeket is, ez utóbbi párt jelenleg csupán 19 százalékon áll. Az új eredmények többféle koalíciós lehetőség előtt nyitják meg az utat, az azonban már valószínűtlennek tűnik, hogy az uniópártok és a Zöldek lépnének koalícióra – annak ellenére, hogy néhány hete még ez tűnt a legesélyesebb forgatókönyvnek.

A szociáldemokraták kancellárjelöltjének megválasztott Olaf Scholz pénzügyminiszter a Rheinische Post német regionális napilapnak elmondta: 

Az SPD több éve nem volt ennyire elszánt és egységes, mint most.

Armin Laschet, a CDU/CSU-pártszövetség kancellárjelöltje és Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke azonban nem esett kétségbe a legújabb felmérések hallatán. A Neue Osnabrücker Zeitung német regionális napilap azon kérdésre, hogy Markus Söder, a CSU elnöke jobb kancellárjelölt lett volna-e, mint ő, Armin Laschet egy határozott nemmel válaszolt. Ezután pedig hozzáfűzte: 

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a következő kormányt az uniópártok vezessék. Különösen válság idején, a CDU és a CSU garantálják a stabilitást.

Elemzők szerint ugyanakkor Armin Laschet nem keltette a határozott vezető benyomását a választókban a saját tartományát is sújtó júliusi árvizek idején. A hatvanéves politikus megítélésén csorba esett azok után, hogy a kollégáival nevetgélt a háttérben, miközben a német elnök, Frank-Walter Steinmeier éppen az áradások áldozatairól beszélt egy megemlékezésen. 

A Deutschlandtrend nevű német felmérés arra is rámutatott, hogy közvetlen kancellárjelölt-választás esetén a választópolgárok 41 százaléka Olaf Scholzra tenné le a voksát, míg mindössze 16 százalékuk szavazna csupán Armin Laschetre. 

A Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock a szavazatok 12 százalék nyerné el ebben az esetben.

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője, kancellárjelölt sajtóértekezletet tart Berlinben 2021. augusztus 16-án  Fotó: Omer Messinger

Borítókép: Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) kancellárjelöltje, pénzügyminiszter a jövőről szóló beszélgetésen vesz részt pártja egyik kampányrendezvényén Berlinben 2021. augusztus 16-án  Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.