Jön a harmadik választás fél éven belül Bulgáriában?

Az elitellenes Szlavi Trifonov második kormányalakítási kísérlete is kudarcot vallott.

2021. 08. 10. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti szavazást tartottak volna szerdán Bulgáriában az új bolgár kormány összetételéről, de Szlavi Trifonov, a júliusi választásokat megnyerő Van Ilyen Nép (ITN) párt elnöke keddi televíziós beszédében bejelentette, hogy lemond kormányalakítási megbízásáról.

 

Semmilyen kormányt sem ajánlunk a parlamentnek, új választások jöjjenek

– szólított fel. Jelenleg arról vitáznak alkotmányjogászok, hogy a bejelentés ellenére kötelező-e megtartani a parlamenti szavazást a kabinet jóváhagyásáról, vagy le lehet-e venni a napirendről a kérdést. Trifonov a keddi sajtónyilatkozatában azonban azt is kijelentette, hogy támogatják Rumen Radev második ötéves ciklusát az őszi államfői választásokon.

 

A július 11-i előre hozott választásokon győztes párt elnöke furcsa módon még az eredményhirdetés napján minden egyeztetés nélkül kisebbségi kormányzást jelentett be. Az ITN 65 mandátumot szerzett a 240 fős bolgár parlamentben. Azzal az indoklással, hogy nála a koalíciós kormányzás negatív kicsengésű, Trifonov nem vonta be tervezett kabinetjébe a tavaly nyári kormányellenes tüntetéseket szervező, azóta a parlamentbe is bekerült Demokratikus Bulgária és a Talpra! Maffia, takarodj! nevű protestpártokat. Sőt ultimátumot intézett a két kisebb szövetségeséhez, hogy vagy megszavazzák kormányát, vagy újabb – idén már harmadszor – parlamenti választások következnek.

 

Az ITN először Nikolaj Vaszilevet jelölte miniszterelnöknek, akit a balliberális média és a két protespárt tiltakozásának hatására azonnal visszaléptettek. Vaszilev 2001-től 2003-ig Bulgária miniszterelnök-helyettese volt, 2001 és 2009 között pedig két egymást követő kormányban is miniszteri tisztséget töltött be. Bírálói szerint ilyen múlttal kétséges, hogy az ellenzék által ígért változásokat képviselte volna. A tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán létrejött ITN célja – állítása szerint – a kormányzó politikai elit leváltása. Ezután következett a mostani kabinet miniszterelnök-jelöltje, a politikai múlttal nem rendelkező üzleti vállalkozó, Plamen Nikolov jelölése. A két protestpárt ebben a készülő kabinetben is talált kifogást: elfogadhatatlannak tartották a plágium gyanújába keveredett egyik miniszterjelölt személyét, illetve azt, hogy egyik miniszterjelölt sem rendelkezik politikai múlttal.

 

Mára az ITN és a két másik protespárt viszonya teljesen elmérgesedett, bár programjaik nagyrészt egyeznek. A népszerű énekes és televíziós műsorvezető Szlavi Trifonov szerint egykori szövetségesei most azért hőbörögnek, mert több miniszteri tárcát követeltek maguknak. Miután a két kisebbik protestpárt a hét elején kijelentette, hogy a parlamenti szavazáson nem támogatják a Van Ilyen Nép kormányát, az ITN második embere, Tosko Jordanov „alantas kis politikai gendereknek” nevezte őket. Elemzők szerint úgy tűnik, hogy a tavalyi kormányellenes tüntetéseken népszerűségre szert tett szövetségesek minden hidat felégettek egymás között.

 

Mivel a Demokratikus Bulgária és a Talpra! pártok képviselői nem voltak hajlandók támogatni tervezett kormányunkat, így a GERB – a Bojko Boriszov vezette jobboldali kormánypárt – elleni tiltakozás már a múlté. A jelenlegi parlamentben olyan ambíciók, árulások és háttérjátszmák vannak, amelyek abszolút elfogadhatatlanok nekem és a kollégáimnak. Nem fogjuk szavazásra bocsátani szerdán az általunk javasolt kormányt, mert egyértelműen kijelentettük, hogy a támogatásuk nélkül nem fogjuk ezt tenni

– fejtette ki Trifonov.

 

A hagyományos parlamenti pártok, a GERB és a szocialisták már korábban deklarálták, hogy nem támogatják Trifonov pártját. Rumen Radev államfő most a választásokon második legtöbb szavazatot szerző GERB-et bízza meg kormányalakítással, elemzők szerint azonban az szinte azonnal visszaadja a megbízatást. Az elnök ezt követően a Bolgár Szocialista Pártot bízhatja meg kormányalakítással, ám valószínűleg ők sem járnak sikerrel. Ennek következtében valószínű, hogy Bulgáriában idén harmadik alkalommal is választásokat tartanak.

 

(Borítókép: Szlavi Trifonov. Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.