Kabulban mértek légi csapást az amerikaiak az Iszlám Államra

Állítólag a repülőtérre tartó újabb öngyilkos merénylőket vettek célba.

2021. 08. 29. 16:44
Explosion in Kabul
epa09435417 A view of the damaged caused at the scene of an attack near the Hamid Karzai International airport, in Kabul, Afghanistan, 29 August 2021. The process of withdrawing the 5,000 United States military personnel deployed to Kabul's airport for the evacuation of Americans and Afghan allies is under way in the face of 'very real' threats of additional attacks such as the one two days ago that left some 200 people dead, the Pentagon said 28 August. More than 117,000 people have departed from the Kabul airport since the 'massive military, diplomatic, security and humanitarian undertaking' began following the fall of the capital to the Taliban on August. EPA/STRINGER Fotó: MTI/EPA/STRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok légi csapást hajtott végre Kabulban az Iszlám Állam helyi szervezete ellen – jelentette a Reuters. Az afgán fővárosban szemtanúk arról számoltak be, hogy a kabuli repülőtér közelében robbanás hallatszott, amelyet valószínűleg egy házba csapódó rakéta okozott – írta az MTI. Korábban a közösségi médiában is ilyen felvétel jelent meg, de az nem egyértelmű, hogy a két támadásnak köze van-e egymáshoz.

Hírügynökségi információk szerint az amerikaiak egy járművet vettek célba, amelyen vélhetően öngyilkos merénylők tartottak a kabuli repülőtérre.

Szombaton Joe Biden arra figyelmeztetett, hogy „nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24–36 órában a kabuli repülőtér ellen, ahonnét fokozatosan megkezdték az utolsó amerikai katonák kivonását is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap arról adott tájékoztatást, 

hogy még háromszáz ember vár evakuálásra Afganisztánból. 

A tervek szerint az amerikaiak – a menetrendnek megfelelően –, augusztus 31-ig végleg elhagyják az országot.

Pénteken az Egyesült Államok már egy megtorló csapást mért az Iszlám Állam helyi szervezetére Kelet-Afganisztánban, megtorlásként a csütörtöki merényletért, amely 180 életet, köztük 13 amerikai katonáét követelte. A támadásban állítólag két dzsihadista életét veszítette. Helyszíni beszámolók viszont megkérdőjelezik az állítás hitelességét, ugyanis egy férfi, egy nő és egy gyermek holttestére találtak. Szakértők is arra emlékeztettek: az, hogy nem nevezték meg a célpontokat, arra utal, hogy nem fontos dzsihadistákat öltek meg.

Ez a légi csapás nem az utolsó volt. Tovább nyomozunk mindenki ellen, aki érintett volt ebben a gyűlöletes merényletben és megfizetnek a tettükért

– mondta akkor az elnök. 

Az elmúlt évtizedben ez volt a leghalálosabb nap az amerikai hadseregben, így nem csoda, hogy a támadás óriási indulatokat keltett. 

 

Ti, demokraták, akik csaltatok a választásokon, vagy akár jogszerűen rá szavaztatok: éppen megöltétek a fiamat. Ezzel a demens szarházival, aki azt sem tudja, hogy a Fehér Házban van, és azt hiszi, még mindig szenátor!

 – fakadt ki indulatosan egy konzervatív rádió műsorába betelefonálva Kathy McCollum, egy amerikai katona édesanyja, akinek a fia életét veszítette a múlt csütörtöki kabuli terrortámadásban. Elmondása szerint a húszesztendős fia és felesége szeptemberre várták gyermeküket. A beszélgetés során még figyelmeztetett: Joe Bidennek távoznia kell a hatalomból, és Donald Trump elnöksége alatt sosem történt volna ilyen.

Gorka Sebestyén, Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, jelenleg konzervatív műsorvezető egyenesen úgy vélte: ez volt a legrosszabb nap az amerikai stratégiai érdekek szempontjából az 1941-es Pearl Harbor óta.

Sajtóinformációk szerint Joe Biden haragosan és felkavarva, de nem meglepetten fogadta a híreket, és végig higgadtan viselkedett. Forrásaik szerint a titkosszolgálat már előre figyelmeztetett a merénylet veszélyére, „időzített bomba volt”, hogy mikor következik be. 

Joe Bidennek egyébként nem ismeretlen a veszteség: fia, Beau Biden Irakban szolgált, mielőtt 2015-ben agytumorban meghalt.

 

Borítókép: AFP/Aamir QURESHI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.