Lucifer rekord hőséggel csapott le Olaszországra

A sosem látott kánikulán kívül erdőtüzek és a járvány is keseríti az olaszok életét

2021. 08. 12. 17:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kegyetlen forróság fojtogatja Olaszországot. A meteorológusok előrejelzései bebizonyosodtak, a Lucifer elnevezésű afrikai ciklon rendkívüli meleget hozott a félszigetre. A szicíliai Floridia településen szökött a legmagasabbra a hőmérők higanyszála. A Szirakúza melletti helyiségben 48,8 Celsius-fokot mértek. Ez az 1977-es athéni 48 fokos rekord meleget is felülmúlta. 

A forró levegő és a tűző napsugarak elől a lehúzott redőnyök mögé, a mozdulatlanságba rejtőzködnek az olaszok. – Sohasem tapasztaltunk ilyen óriási forróságot

– nyilatkozta a sajtó munkatársainak Floridia polgármestere, Marco Carianni. – Érzékeltük, hogy a júliusi 41 Celsius-fokos meleghez képest is jelentősen növekedett hőmérséklet, de ekkora kánikulára nem számítottunk. Tudomásom szerint európai rekordot döntöttünk – mutatta be a helyzetet a település vezetője. Az elviselhetetlen kánikula az egész félszigetre jellemző. 15 városban adtak ki vörös riasztást, 27-ben narancssárgát.

 

Főként a dél-olasz tartományokban és a szigeteken, Szicíliában és Szardínián az elviselhetetlen kánikulán túl a nagy kiterjedésű erdőtüzek pusztítása is nehezíti a helyzetet. 

Immár három személy életét követelték a lángok. Volt, akit otthonában ért a tűz, másokat az állatok menekítése közben. Rendkívüli bevetésen, éjt nappallá téve dolgoznak a tűzoltók, akiket egyetlen nap alatt háromszáz tűzeset oltásához hívtak. Különös problémát jelent az idős korosztály biztonságba helyezése. 

 

 

A Vöröskereszt és a polgárőrség munkatársai otthonaikban keresik fel és ellátást biztosítanak az időseknek. A hatóságok felhívták a figyelmet, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg ne tartózkodjanak az utcákon. Több település polgármestere rendeletet bocsátott ki, hogy 10–19 óra között tilos kutyát sétáltatni az utcán, valamint azokat is büntetik, akik az erkélyeken tartják az ebeket. 
A két legnagyobb szigetet a természeti katasztrófán és az embert próbáló hőségen túl a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése is fenyegeti. Nagy valószínűséggel augusztus utolsó hetére Szicília és Szardínia szigete sárga vészjelzésbe kerül, míg az ország többi része továbbra is fehér zóna marad.

 

Borítókép: Szicíliában a hőmérséklet eléri a 47 Celsius-fokot

Forrás: Twitter_Gazzetta del Sud

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.