Megfékezhetetlennek tűnnek az erdőtüzek Európa-szerte + galéria

Recep Tayyip Erdoğan elmondta, a török tűzvészt részben szándékos gyújtogatás okozta.

Magyar Nemzet
2021. 08. 01. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit erdőtüzet okozó gyújtogatással gyanúsítanak – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan elnök szombaton Marmaris városában tartott sajtótájékoztatóján. A törökországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma közben hatra emelkedett. Erdoğan szerint az őrizetbe vett illetőt a Milas városánál keletkezett erdőtűzzel hozzák összefüggésbe. Az államfő hangsúlyozta, „a kötelességünk megtalálni azokat, akik felgyújtják erdeinket”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök repülőgépéről nézi a törökországi Manavgat közelében pusztító bozóttüzet
Fotó: MTI/AP/Török elnökség

Az erdőtüzek szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál. Csütörtökre már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A lángoló növényzet miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, jókora termőterületek perzselődtek fel. Egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás.

Szombaton újabb tűzgóc keletkezett a népszerű égei-tengeri Bodrum üdülőváros környéki hegyvidéken, a tűzöltők megpróbálják megfékezni a lángokat, még mielőtt elérnék a lakott területeket. Műholdfelvételeken látszik, hogy az Antalya és Mersin tartományokban égő növényzet füstje elérte a tőlük 150 kilométerre fekvő Ciprust. Szakértők eleinte a nagy hőséggel, illetve a lángokat szító erős széllel hozták összefüggésbe a tűz gyors terjedését, de a pénteki híradások már arról szóltak, hogy a tűzesetekkel összefüggésben három embert őrizetbe vettek. A hatóságok nem zárták ki, hogy a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt gyújtogatásai és szabotázsakciói miatt pusztítanak heves erdőtüzek a térségben. Bekir Pakdemirli mezőgazdasági és erdészeti miniszter szombati tájékoztatása szerint szerda óta 101 tűzfészek keletkezett, és közülük 91-ben sikerült megfékezni a lángokat. Jelenleg még Antalya, Mersin, Mugla és Usak tartományokban ég a növényzet.

A tűzvész halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, miután szombaton két tűzoltó vesztette életét Manavgat térségében.

Erdoğan fogadkozott, hogy minden megrongálódott házat újjáépítenek, és a károkat megtérítik. Hozzátette, hogy Azerbajdzsán, Oroszország, Ukrajna és Irán is küldött tűzoltó repülőgépeket a bajba került törökországi térségekbe.

Európa is lángokban

Olaszországban, Görögországban és Finnországban is problémát okoznak az évtizedek óta nem látott erdőtüzek, országonként több száz alkalommal riasztották szombaton a tűzoltókat, az embereket pedig sorra evakuálják az érintett területekről. Görögországban már számos ház leégett és többeket szállítottak kórházba légzési problémákkal. Olaszországban szintén súlyos a helyzet, a helyieket és a turistákat is sorra evakuálják az érintett területekről. A katasztrófa elérte az olasz Cuglieri falut is, ahol a lángok martalékává vált Pátriárka, egy több ezer évesre tehető, 16,5 méter magas vadolajfa is, fajának egyik utolsó képviselője. Törzsének kerülete mintegy tíz méter. A nevezetes fa leégését ökológiai drámaként élték meg Szardínián, ezért a tűzoltók mindent megtettek a megmentésére, még a fa környékén is vízzel hűtötték a talajt, hogy minél kevésbé károsodjanak legalább a gyökerek. Szardíniai botanikusok megállapították, a fa gyökereiben maradt némi élet, így van remény arra, hogy a vadolajfa újra kihajtson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.