Megváltoztatná Székelyföld etnikai összetételét Ludovic Orban

A vezető román kormánypárt elnöke szerint mindennek az alapját a beruházások jelentik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 08. 20:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beruházásokat ígért a 85 százalékban magyarok által lakott székelyföldi Hargita megyének Ludovic Orban, a vezető román kormánypárt elnöke, aki szerint ezekkel a térség etnikai összetételét is jelentősen meg lehet változtatni – idézte a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikust az Agerpres hírügynökség.

 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén újabb mandátumra pályázó Ludovic Orban vasárnap pártja Hargita és Kovászna megyei szervezetét látogatta meg. A Hargita megyei szervezet tisztújításán megállapította: a megyét elkerülték a beruházások. Szerinte ez azzal is magyarázható, hogy a hatalom helyi megjelenítői nem akarták a fejlesztéseket. Az RMDSZ ugyanis „jobban kézben tudja tartani a választóit, ha azok függőségi helyzetben vannak”. Hozzátette: pártja „tanult, saját lábukon megálló románokat szeretne, akik megküzdenek a sikerükért”.
 

Ludovic Orban úgy vélte: mindennek az alapját a beruházások, ezeken belül is az infrastrukturális beruházások jelentik. Szerinte a Hargita megyét is átszelő Marosvásárhely–Jászvásár autópálya megépítése lehet mindennek az alapja. Ez sokkal vonzóbbá teszi majd a térséget. A politikus odafigyelést ígért annak érdekében, hogy minden letelepedni vágyó vállalatot Hargita megyébe irányítsanak. Kifejtette azt is, hogy „ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni. Ha itt termelő kapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is. (…) Arra is gondoltam: miért ne tehetnénk Csíkszeredába valamilyen hatóság vagy országos ügynökség székhelyét” – mondta a politikus.
 

Ludovic Orban korábban pártja Kovászna megyei szervezetét látogatta meg, ahol a magyar kormány által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztő programról is nyilatkozott. Kifejtette: ha nemzetbiztonsági kérdések merülnének fel a programmal kapcsolatban, azt az illetékes szervek jelezték volna neki. Hozzátette: ő mindig ahhoz ragaszkodott, hogy ne etnikai alapon osszák a támogatásokat.

 

Kérdésre válaszolva Ludovic Orban a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) olyan koalíciós partnernek mutatta be, amelyik általában betartja ígéreteit.
 

A PNL szeptember végén tartja tisztújító kongresszusát. A párt elnöki tisztségére Ludovic Orban, a parlament alsóházának elnöke és Florin Cîțu miniszterelnök pályázik.

 

Borítókép: Ludovic Orban a parlament két házának 2020. február 5-i együttes ülésén.
MTI/EPA/Bogdan Cristel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.