Mélyül az ellentét a vezető román kormánypártban

Florin Cîţu miniszterelnök támogatói karaktergyilkossági kísérlettel vádolták meg Ludovic Orbant.

Prime Minister-designate Florin Citu attends a news conference, alongside former interim PM Ludovic Orban, after being nominated to form a transitional government
Florin Cîțu, románia új miniszterelnöke. Fotó: Inquam Photos Forrás: Inquam Photos/George Calin via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyül az ellentét a román kormányzó Nemzeti Liberális Pártban (PNL) a szeptember végi tisztújító pártkongresszus előtt. Elemzők a pártelnökségért zajló harc részének tartják a Florin Cîţu miniszterelnök húsz évvel ezelőtti amerikai ügyeinek napvilágra kerülését. Pár nappal azután, hogy a sajtó megírta, 2000-ben ittas vezetés miatt kétnapos börtönbüntetésre ítélte az iowai bíróság az akkor 29 éves Cîţut, az is kiderült, hogy annak idején egy közel 7000 dolláros hitelkártya-adósság kiegyenlítése nélkül hagyta el az Egyesült Államokat a PNL-elnökségért Ludovic Orban pártvezetővel mérkőző jelenlegi kormányfő.

 

Florin Cîţu párton belüli támogatói néhány napos hallgatás után egy terjedelmes közleményben álltak ki pártelnök-jelöltjük mellett, és karaktergyilkossági kísérlettel vádolták meg a posztját mindenáron megőrizni kívánó Orbant. Utóbbi ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a miniszterelnök a közvéleményt, de Klaus Johannis államfőt sem tájékoztatta ügyeiről. Orban azért is bírálta Cîţut, mert szerinte arrogáns módon kitér a kérdések megválaszolása elől. – Sokkal egyszerűbb lett volna, ha bocsánatot kér – fogalmazott a pártelnök.

 

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke megvédte Cîţut. Az újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta, Cîţu évtizedekkel korábbi amerikai bírósági ügyei a magánéletéhez tartoznak, azok nem mérvadóak a kormányzás szempontjából.

 

Közben folyamatosan csökken a jobbközép kormánykoalíció két nagyobb pártjának népszerűsége. A Politico honlap által – több román közvélemény-kutató intézet felméréséből – kiszámított adatsort ismertetve számolt be arról, hogy a PNL nyolc százalékpontot veszített támogatottságából az utóbbi fél évben, és ma már a választók alig 18 százaléka adná rá a voksát. Koalíciós partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 15 százalékról 12-re esett vissza. Az RMDSZ öt százalékon áll. Erőteljesen emelkedett ugyanakkor az ellenzéki Szociáldemokrata Párt népszerűsége (34 százalék), a Románok Egyesüléséért Szövetségre pedig 14 százalékos támogatottságával beelőzte az USR-t.

 

Borítókép: Florin Cîţu és Ludovic Orban sajtótájékoztatót tart Bukarestben 2020. február 26-án 

Fotó: Reuters/George Calin

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.