Olasz reformok az uniós pénzekért

Igazságügyi reformok nélkül nem folyósít Brüsszel Draghi kormányának.

2021. 08. 03. 18:24
null
Ursula von Der Leyen bizottsági elnk és Mario Draghi olasz kormányfő. Hatott a rábeszélés. Fotó: REMO CASILLI Forrás: REMO CASILLI / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új időszak veszi kezdetét az olasz igazságszolgáltatás történetében. Az éveken keresztül húzódó, végeláthatatlan bírósági eljárások időszakának lezárása az olasz parlament célkitűzése, valamint Brüsszel elvárása. A Draghi-kormány a napokban vitázik az igazságügyi reform megvalósításáról. A bíróságok átszervezését, megtisztítását több politikai párt is szorgalmazta az elmúlt időszakban. Az évek óta húzódó kérdés tisztázását elsődleges feladatának tekintette a Mario Draghi vezette kormány,

mivel a 191,5 milliárd eurós helyreállítási alap kifizetésének egyik kondíciója az olasz igazságügy egyszerűbbé és áláthatóbbá, de főképpen gyorsabbá tétele volt.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Mario Draghi olasz kormányfő. Hatott a rábeszélés
Fotó: Remo Casilli/POOL/AFP

A kérdés többek között a jobboldali Liga vesszőparipája volt, hiszen a párt főtitkára az elmúlt időszakban több alkalommal koholt vádak és ügyészi összeesküvések áldozatává vált, ám ezek alól a későbbi előzetes kivizsgálások tisztázták. Matteo Salvini főként a bíróságok ideológiák és politikai víziók mentesítéséért küzd. A Liga az elmúlt hetekben aláírásgyűjtésbe kezdett, bevonva ezáltal az állampolgárokat az igazságszolgáltatási reform felgyorsításába. A parlamenti vitanapot némi feszültség jellemezte, mert bár a legtöbb politikai csoport támogatásáról biztosította Mario Draghi miniszterelnököt, a képviselőházban igen nagy számban jelenlévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselői azonban megosztott véleményen voltak az utolsó pillanatig. Nem csoda, hiszen a párt darabokra hullása, valamint a képviselők, szenátorok távozása napirendi téma az olasz belpolitikában.

Az igazságügyi reform a kormány túlélését vagy bukását is jelenthette volna, hiszen Mario Draghi kormányfő úgy döntött, bizalmi szavazással köti össze a törvény megszavazását.

Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője, volt belügyminiszter (b) részt vesz a cataniai Bicocca börtön bunkertermében az úgynevezett Gregoretti-ügyben ellene folyó előzetes bírósági eljárás ülésén 2021. április 10-én
Fotó: Orietta Scardino/MTI/EPA/ANSA

Nem vitás, hogy egyetlen pártnak sem érdeke a jelenlegi összetett, különösen nehéz helyzetben a kormány megbuktatása, valamint a helyreállítási alap forrásainak késleltetése. A forradalmi jelentőségű törvény Marta Cartabia igazságügyi miniszter nevéhez fűződik. A parlament képviselőházában hétfőn szavaztak a kormánypártok vezetői által már jóváhagyott törvénytervezet szövegéről. A két bekezdés jóváhagyásáról kettős szavazást tartottak. Végül 462 és 258 támogató és csaknem ötven ellenszavazattal a parlament alsóháza elfogadta a reformot, egyben bizalmat szavazott a Mario Draghi vezette kormánynak. A parlament felsőházában a héten folytatódik a vita, a szavazáskor nagy valószínűséggel ott is hasonló eredmények várhatók.

Az igazságügyi reformokat – a peres ügyek gyorsított lefolytatásával – az elkövetkező öt évben fokozatosan kell megvalósítania Olaszországnak. A bíróságok hatékonyabb és gördülékenyebb működése húszezer új munkaerő felvételét veszi majd igénybe, amely a bírósági perek lefolytatásának idejét 25 százalékkal rövidítené meg. Különösen a fellebbviteli bíróságokon, ahol átlagosan 850 napot vett igénybe az európai 104 nap helyett. A reformok a 2020. január elseje óta elkövetett bűncselekményekre vonatkoznak. A volt igazságügyi tárca vezetője, Alfonso Bonafede nevével fémjelzett reform eltörlését is jelenti, amely a bűncselekmények elévülésének lehetőségét eltörölve, örökös bírósági huzavonára kényszerítette az érintett feleket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.