Rakéták helyett gyújtóléggömbökkel támad a Hamász

Az újabb háborútól tartva egyelőre nem finanszírozzák a gázai helyreállítást a nemzetközi donorok.

Magyar Nemzet
2021. 08. 08. 19:07
null
Gzai vezet, 2020. augusztus 13. Maszkot visel palesztin frfiak robbananyaggal megrakott lggmbket kszlnek a levegbe engedni az izraeli hatrnl a Gzai vezet dli rszben 2020. augusztus 12-n. A gyjtszerkezetekkel elltott lggmbk Izrael dli terletein becsapdva mezgazdasgi terleteket puszttanak el. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli légierő csapást mért a Hamász palesztin szélsőséges szervezet egyik rakétakilövő állására a Gázai övezetben – közölte szombaton az izraeli hadsereg. Az akció válasz volt arra, hogy pénteken a Hamászhoz köthető szélsőségesek ismét gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak útnak Izraelbe. A léggömbök legalább négy helyen bozóttüzet okoztak Izrael és a Gázai övezet határán. Sem áldozatokról, sem komolyabb kárról nem érkezett jelentés. A Hamász a zsidó állammal vívott legutóbbi, csaknem 300 halálos áldozattal járó, 11 napos rakétaháborút lezáró tűzszünet életbelépése, május 21. óta számos alkalommal támadta gyújtóléggömbökkel Izraelt.

 

Mindeközben a Gázai övezet sem heverte ki a májusi konfliktust, a romokat eltakarították, de a Hamász becslései szerint az izraeli csapásokban legalább kétezer épület teljesen megsemmisült, további 15 ezer pedig megrongálódott. Az újjáépítésre egyelőre várniuk kell; az ENSZ becslései szerint majd félmilliárd dollárra lenne szükség, hogy helyreállítsák a károkat. A világszervezet 95 millió dollár azonnali segélyt igényelt, de annak is csak egy része futott be, ráadásul csak a legszükségesebbekre, élelemre, egészségügyi felszerelésre, a halaszthatatlan munkálatokra elég. Felajánlásokból nincs hiány, Katar egymaga 500 millió dollárt ígért, Egyiptom, az Egyesült Államok sem fukarkodna, csakhogy az ENSZ forrásai szerint a donorok már kivárnak. Mindenekelőtt politikai biztosítékokat szeretnének, hogy a gázai pénzeszsák nem lyukas, és amit beleöntenek, nem emészti el hamarosan egy újabb háború.

 

Borítókép: Maszkot viselő palesztin férfiak robbanóanyaggal megrakott léggömböket készülnek a levegőbe engedni az izraeli határnál, a Gázai övezet déli részében 2020. augusztus 12-én.
MTI/EPA/Mohamed Szaber

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.