Újrakezdődtek az összecsapások a Gázai övezet és Izrael határán

Az izraeli katonák könnygázgránátokat lőttek ki a palesztin tüntetők szétoszlatására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 29. 9:43
null
A kép illusztráció Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év után újrakezdődtek szombaton a palesztin tüntetők és izraeli katonák közötti éjszakai összecsapások a Gázai övezet és Izrael határán.

Szemtanúk beszámolója szerint palesztin oldalról úgynevezett éjszakai zavargási egységek érkeztek az izraeli határhoz, gumiabroncsokat égettek, házilagos készítésű bombákat robbantottak, sípoltak és összecsaptak a határt védő katonákkal.

 A beszámolók szerint az izraeli katonák éleslőszerrel adtak le lövéseket a tüntetőkre, és kis drónokkal könnygázgránátokat lőttek ki a tüntetők szétoszlatására, akik Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak és megpróbálták megközelíteni a határkerítést.

Egészségügyi források szerint az izraeli lövések legalább hét tüntetőt sebesítettek meg. Az egyikük, akit a fején talált el egy lövés, válságos állapotban van, míg a többi hat palesztin könnyebb sérüléseket szenvedett az izraeli katonák lábra irányított lövéseitől.

Gázai egészségügyi illetékesek előzőleg szombaton azt közölték, hogy életét vesztette az a 12 éves palesztin fiú, aki fejlövést kapott egy hete egy hasonló tüntetésen. Egy palesztin férfi, akit a Hamász katonai szárnyának tagjaként azonosítottak, szintén meghalt ugyanazon a tüntetésen, míg az egyik izraeli katonát egy lőrésen át közvetlen közelről lőtte fejbe egy palesztin tüntető. A katona azóta válságos állapotban van. Az éjszakai tüntetések felújításáról szombaton döntöttek a Gázai övezeti palesztin fegyveres csoportok, élükön a területet irányító iszlamista Hamásszal.

Mindaddig folytatni fogjuk ezt a tevékenységet, amíg a Gázai övezet blokádját a megszállók fel nem oldják és nem teljesítik a palesztin követeléseket

– hangsúlyozta közleményében a Hamász, hozzátéve, hogy akciójuk keretében gyújtóléggömböket is bevetnek majd.

A határkerítéshez szervezett palesztin tüntetéseket nemrég újították fel, tiltakozásul az ellen, hogy Izrael a minap szigorította az övezet ellen 2007-ben bevezetett blokádot, miután nem vezettek eredményre a blokád fokozatos feloldásáról Egyiptom közvetítésével folytatott izraeli–palesztin tárgyalások.

A Jediót Ahronót című izraeli lap hírportálja, az ynet korábbi értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói azért döntöttek úgy, hogy gyújtóléggömbökkel és határ menti tüntetésekkel próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre, 

 

mert a jelenlegi tervek szerint csak szeptember közepén érkezhet meg a Katartól kapott rendszeres pénzsegélynek az a részlete, amelyet még májusban, a Falak őrzője fedőnevű, a gázai fegyveres szervezetek ellen végrehajtott izraeli hadművelet előtt folyósítottak a számukra. 

Az ynet tudomása szerint a nyár elején megalakult új izraeli kormány nem volt hajlandó a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket a korábbi módszerek szerint beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a hatóság Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

Borítókép: Palesztin fiatalok izraeli határőrök által kilőtt könnygázgránátok füstjében a Gázai övezet izraeli határkerítésénél 2019. december 13-án. 
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.