időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Zsúfolásig megtelt a lampedusai migránsközpont

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.08.26. 14:15 2021.08.26. 14:43
Zsúfolásig megtelt a lampedusai migránsközpont

Több mint ezren kötöttek ki ismét néhány nap alatt Lampedusa szigetén, és az érkezők áthelyezését a járványhelyzet is nehezíti  a helyi sajtó csütörtöki beszámolói szerint. Az utóbbi három nap alatt érkezettek ismét a zsúfolásig megtöltötték a sziget közepén található, 250 főre tervezett migránsközpontot. Ötven főt csütörtökön Szicíliába helyeznek át. További száztíz bevándorló máshova szállítását tervezték, de jelenleg nincsen elegendő hajó a bevándorlók elszállítására, mert az olasz személyzet tagjai közül sokan megbetegedtek. A Lampedusa vizein állomásozó négy karanténhajó is teljesen tele van.

Lampedusa lakosai pontosan egy évvel ezelőtt csónakblokáddal igyekeztek feltartóztatni a sziget kikötőjébe érkező hajókat, valamint sztrájkkal tiltakoztak a római kormány beavatkozását szorgalmazva. A szicíliai Palermo polgármestere, Leoluca Orlando, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa a La Repubblica című napilapban kezdeményezte, hogy a bevándorlókat a helybéliek által korábban elhagyott településeken helyezzék el. A jobboldali Liga párt parlamenti önkormányzati frakcióvezetője, Igor Gelarda úgy reagált: az „olasz baloldal végre kinyilatkoztatta, hogy támogatja a migránsok betelepítését (...), az ország gyarmatosítását idegenekkel”. A volt belügyminiszter, a Liga vezetője, Matteo Salvini a közösségi oldalán ismételten utódja, a mostani tárcavezető, Luciana Lamorgese távozását követelte, aki Salvini szerint alkalmatlan személy a hozzá nem illő pozícióban. A jobboldali politikus emlékeztetett, hogy év eleje óta már több mint 37 ezer bevándorló érkezett az olaszországi partokra, a tavalyi év ugyanezen időszakában mért kevesebb mint 18 ezerhez képest.

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án.
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.