A francia és magyar emberek biztonsága a prioritás

Yves Le Drian francia külügyminiszter: „az Európai Uniónak stratégiai ébredésre van szüksége”.

2021. 09. 10. 20:42
SZIJJÁRTÓ Péter; LE DRIAN, Jean-Yves
Szijjártó Péter a francia külügyminiszterrel tárgyalt Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai emberek, benne a francia és a magyar emberek biztonságának szavatolása a legfontosabb feladat – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter francia kollégájával, Jean-Yves Le Driannel közösen tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. A magyar tárcavezető kiemelte, hogy az egész világon megnőtt a migrációs hullám, és így a terrorfenyegetettség lehetősége is, ezért, ahogy fogalmazott: „nekünk most meg kell védeni az európai kontinenst és meg kell akadályozni az illegális migrációt”.  A miniszter kiemelte: Magyarország álláspontja az, hogy minél távolabb Európától kell feltartóztatni a migrációt. Hozzátette: a délről érkező nyomásra is figyelni kell, ugyanis a szubszaharai térség felőli terrofenyegetettség is egyre erősebb. Ennek megakadályozásában Franciaország vezető szerepet játszik és hazánk is készen áll arra, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben járuljon hozzá az afrikai térségből jövő migráció megállítására:

négyszeresére emeljük a magyar katonai jelenlétet

– közölte Szijjártó Péter.

A Magyar Nemzet kérdésére Le Drian kiemelte, hogy Franciaországnak kötelessége biztonságosan kimenteni Afganisztánból azokat az afgánokat, akik segítettek a francia katonáknak katonai vagy civil akciókban. Mint mondta, kollektív és erkölcsi kötelezettség befogadni azokat az emberi jogi aktivistákat, akik Afganisztánban több évig védték az emberi jogokat és kiálltak többek közt a nők jogaiért. Hangsúlyozta: ezeknek az embereknek nemzetközi szinten is védelmet kell adni, többek között az ENSZ-nek kell biztosítaniuk a védelmüket. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, Magyarország egyetért Franciaországgal abban, hogy minden országnak erkölcsi kötelezettsége segíteni azokat, akik a katonáinkat segítették Afganisztánban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország ennek meg is felelt, például az evakuációs művelet során, ugyanakkor hangsúlyozta,

a segítőkön kívül mást nem kívánunk befogadni, és Magyarország ellenez minden, a kötelező kvótára irányuló intézkedést. 

Szijjártó Péter ismertette, hazánk Franciaország negyedik legnagyobb beruházási közössége: 13 francia cég háromezer munkahelyet tartott meg az elmúlt időszakban és hétmilliárd forintnyi beruházást hoztak hazánkba. – A két ország továbbá megállapodott több védelmi és stratégiai együttműködésről is, többek közt a Paks 2 beruházásban vezető szerepük lesz majd a francia cégeknek – tette hozzá Szijjártó Péter. Le Drian ismertette, a megbeszélésen szóba került, milyen prioritások lesznek a jövő évi, francia uniós elnökség elindulásakor.

– Az Európai Uniónak stratégiai ébredésre van szüksége

– szögezte le a francia külügyminiszter, hozzátéve: Szijjártó Péterrel az uniós értékek alkalmazásának kérdéséről is beszéltek, mint mondta, közös megközelítések vannak Magyarország és Franciaország között ebben a tekintetben is.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert
Fotó: MTI/Soós Lajos

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.