Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A kőolajtermelés jövője a tétje a norvég választásoknak

A Munkáspárt minden bizonnyal leváltja a kormányzó konzervatívokat, de nehéz lesz a kormányalakítás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 13. 11:15
SOLBERG, Erna
München, 2019. február 15. Erna Solberg norvég miniszterelnök az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2019. február 15-én, a háromnapos fórum kezdõnapján. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégiában vasárnap megkezdődtek a két napig tartó parlamenti választások. A kampány fő témái a szegények és gazdagok között egyre mélyülő szakadék, az éghajlatváltozás és annak megoldása, hogyan alkalmazkodjon a kőolajtermelő ország az új energiaforrásokra történő átmenethez.

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki Munkáspárt várhatóan leváltja az Erna Solberg vezette konzervatív kormánykoalíciót, bár a Munkáspártnak legalább két másik párt támogatására szüksége van, hogy biztosítani tudja a parlamenti többséget.

Jonas Gahr Støre, a Munkáspárt vezetője, aki választási győzelem esetén miniszterelnökké lép elő, azt ígérte, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésének érdekében az alacsony és közepes jövedelműeket kevésbé, míg a tehetőseket jobban megadóztatja. Megnehezíti a Munkáspárt dolgát, hogy az éghajlatváltozás kulcsfontosságú kérdéssé vált, és felmérések szerint a parlamenti helyek növekvő száma várhatóan azoké a pártoké és képviselőké lesz, amelyek és akik csökkenteni akarják a norvég kőolaj- és földgázkitermelést, ami kihatással lesz a foglalkoztatásra is.

Støre reményei szerint a Munkáspárt, a Centrista Párt és a Szocialista Baloldali Párt együtt megnyeri a parlamenti helyek többségét, és a választások után ismét hatalomra kerülhet az országot 2005 és 2013 között kormányzó hárompárti koalíció. A Reuters brit hírügynökség szerint azonban ez egyáltalán nem biztos. A közvélemény-kutatások szerint Støre várhatóan a Vörös Párttól is függeni fog, amely marxista ideológián alapuló szociális reformokat akar vagy a Zöldpárttól, amely 2035-ig le akarja állítani a kőolajtermelést. Støre közölte, hogy a kormánya országának a szén-dioxid-kibocsátását szeretné csökkenteni a 2015-ben Párizsban megkötött klímaegyezmény szerint, és elutasít minden kőolajjal kapcsolatos ultimátumot, arra hivatkozva, hogy Norvégiának el kell kerülni minden nagyobb munkahelycsökkenést a legfontosabb iparágában.

Borítókép: Erna Solberg norvég miniszterelnök az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2019. február 15-én.
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.