Biden szerint sikeres volt az afganisztáni evakuáció

Egy felmérés szerint az USA nem érte el céljait az afganisztáni háborúval.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, New York Post2021. 09. 01. 9:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok hétfő este véget vetett a 20 éve tartó afganisztáni háborúnak, ezzel befejeződött az amerikai történelem leghosszabb háborúja

– jelentette be kedden a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

Biden kitért a személyi veszteségekre is, amelyeket az amerikaiak elszenvedtek az Afganisztánban eltöltött 20 év alatt. Kiemelte, hogy  „800 ezer amerikai szolgált Afganisztánban, 20 744 amerikai katona sebesült meg, és az amerikai haderő 2461 tagja vesztette életét, 13-an ezen a héten.”

Biden hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal, akik bírálják az amerikai erők Afganisztánból való kivonulását, és azokkal sem, akik szerint az evakuálást korábban kellett volna megkezdeni. 

Végrehajtottuk a történelem egyik legnagyobb, légihídon történő evakuációját, több mint 120 ezer embert mentettünk ki és helyeztünk biztonságba. Ez a szám több mint kétszerese annak, amelyet a legtöbb szakértő lehetségesnek gondolt

– mondta az elnök, majd hozzátette: egyetlen nemzet sem csinált még hasonlót a történelem során, csak az Egyesült Államoknak volt erre kapacitása, akarata és képessége. Az elnök azzal kapcsolatban, hogy továbbra is maradtak amerikai állampolgárok Afganisztánban, azt mondta, hogy március óta 19 alkalommal keresték fel az Afganisztánban élő amerikaiakat, többször figyelmeztették őket, és felajánlották, hogy segítenek nekik elhagyni az országot. 

 Azt hiszem, több száz, ha nem ezer amerikai maradt hátra

– nyilatkozta Lindsey Graham republikánus szenátor az amerikai Fox News csatorna műsorában, majd azzal vádolta meg a Biden-adminisztrációt, hogy nem mond igazat az afganisztáni evakuálás több részletét illetően – köztük a hátrahagyott amerikai állampolgárok számáról. A Fehér Ház eddig még nem közölt pontos adatokat az evakuáltakról, sem arról, hogy pontosan hányan maradnak a tálibok által ellenőrzött területen.

Biden keddi nyilatkozatában ugyan elmondta, hogy „több mint 5500” amerikait evakuáltak, míg Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője hétfőn azt mondta, hogy ez a szám legalább hatezer. Hasonlóképpen, míg Biden és Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy 100-200 amerikai maradt Afganisztánban, akik el akarják hagyni az országot, McKenzie erről pontos számot nem árult el. 

Az amerikaiak többsége szerint az Egyesült Államok nem érte el afganisztáni céljait. Erre az eredményre jutott a Pew közvélemény-kutató intézet az amerikai erők Afganisztánból való teljes kivonása után, kedden bemutatott felmérésében.
A célok elérésének megítélését illetően alig van különbség a Joe Biden elnök vezette demokraták és a republikánusok hívei között: az előbbiek 69, az utóbbiak 70 százaléka szerint jórészt eredménytelen volt a 20 évig tartó katonai misszió.
Viszont egyértelmű különbség van a csapatkivonás végrehajtásának megítélésében: a demokrata szavazók 70 százaléka tartja megfelelőnek, a republikánusok közül azonban csak 34 százalék. Az amerikaiak 54 százaléka szerint jó döntés volt kivonulni Afganisztánból, 42 százalék szerint nem. A felmérést a Pew augusztus 23-a és 29-e között végezte el, amikor a teljes kivonás még nem fejeződött be.

Sajtójelentés szerint több tucat nyugalmazott tábornok és admirális lemondásra szólította fel Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét „gondatlansággal” vádolva őket az Egyesült Államok „katasztrofális” afganisztáni katonai kivonulásával kapcsolatban.

Borítókép: Tálib fegyveresek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 31-én, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok befejezte az Afganisztánból történő kivonulást

Fotó: MTI/AP/Kathy Gannon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.