Elhunyt a fő kasmíri szeparatista, Syed Ali Geelani

Kasmír függetlenedéséért harcolt, azonban a Pakisztánnal való egyesülést tartotta helyes lépésnek.

2021. 09. 02. 20:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszan tartó betegség után, 92 esztendős korában szerdán elhunyt Syed Ali Geelani, a Kasmír régió elszakadásáért küzdő mozgalom veterán vezetője. Halálhírére az indiai hatóságok a körzetben leállították az internet- és telefonszolgáltatást, korlátozták a gyülekezést, és megerősítették a hadsereg jelenlétét, az utcákat katonák és páncélozott járművek lepték el. Az al-Dzsazíra katari csatorna családjára hivatkozva arról írt, hogy holttestét a hatóságok temették el hajnalban, csupán legszűkebb hozzátartozói körében. Az óvintézkedésekkel minden bizonnyal azt akarták megelőzni, hogy a temetésén tömegek róják le tiszteletüket, és esetleg tüntetésekbe, erőszakba torkolljon a megemlékezés.

Azért tarthattak ettől, mert Syed Ali Geelani neve egybeforrt az Indiától való elszakadással.

Hosszú harca során több mint egy évtizedet raboskodott börtönben, az elmúlt éveket is házi őrizetben töltötte, jószerivel akkor hagyhatta el otthonát, ha kórházba ment, és állítólag egészségi állapota is erősen megromlott. Emiatt az utóbbi években már ritkábban szólalt fel, de hajlott kora ellenére még tavaly is aktív volt politikailag. Arról volt ismert, hogy igazi keményvonalasként kizárt bármiféle párbeszédet Indiával. Hivatalosan a régió „szabadságáért” küzdött, de nem csinált titkot belőle, hogy a Pakisztánnal való egyesülést tartaná a helyes lépésnek. Nem csoda, hogy Iszlámábád támogatását élvezte, halálhírére Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök is „szabadságharcosnak” nevezte, és tegnapra gyászt rendelt el.

A muszlim többségű Kasmír régiót részben India, részben Pakisztán irányítja, de mindkét ország a teljes területet magának követeli. A két atomhatalom már több háborút is vívott egymással, és folyamatosak a kisebb-nagyobb villongások a térségben. Legutóbb 2019-ben éleződött ki ismét a konfliktus, mikor egy kasmíri terrortámadás után India légicsapást mért a merénylők állítólagos pakisztáni táborára, majd később Pakisztán lelőtt legalább egy indiai gépet, akinek elfogta – majd jó szándéka jeleként szabadon engedte – pilótáját. A pengeváltás után újabb indulatokat szült, hogy ugyanebben az évben újdelhi megvonta a tartomány különleges, autonóm státusát.

Borítókép:
Fotó:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.