időjárás 14°C Hedvig 2021. October 17.
logo

Francia csapatok végeztek a dzsihadisták szaharai vezetőjével

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.16. 10:43
Francia csapatok végeztek a dzsihadisták szaharai vezetőjével

Francia csapatok végeztek Adnán Abu Valíd asz-Szahravival, az Iszlám Állam Nagy-Szahara (ISGS) terrorszervezet vezetőjével – jelentette be csütörtökre virradóra Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren.

Ez újabb jelentős siker a Száhel-övezet terrorszervezetei ellen folytatott küzdelmünkben

– hangsúlyozta a francia elnök.

A francia államfő hivatala szerint Szahravi a dzsihadisták hírhedt alakja volt a Száhel-övezetben, ahol a legtöbb merényletet az ISGS számlájára írják. Fegyveresei 2017-ben amerikai katonákat gyilkoltak meg, 2020 augusztusában pedig személyesen rendelte el hat francia humanitárius dolgozó és nigériai sofőrjük megölését.

A Száhel-övezetben több iszlamista terrorszervezet garázdálkodik, egyesek az Iszlám Állam, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget. Franciaország 2013 óta több ezer fős katonai kontingenst állomásoztat a Szaharától délre lévő térségben a szélsőségesek elleni küzdelemre. Emmanuel Macron a véget nem érő vérontás miatt évek óta arra törekszik, hogy további európai országokat is bevonjon a térség stabilitásának fenntartásába. 

A francia vezetés jelenleg 5100 katonát állomásoztat a régióban, de a kontingenst 2022 elejéig nagyjából a felére csökkentené és megszüntetné az eddigi Barkhane fedőnevű műveletet, amelyet mind Franciaországban, mind a Száhel-övezet országaiban bírálatok értek, mert nem tudott átütő sikereket felmutatni. 

A francia katonák a G5 Száhel nevet viselő egyesített erőket (Mali, Mauritánia, Csád, Burkina Faso, Niger) támogatják a terrorizmus elleni harcban. Francia nyomásra tavaly óta a szélsőségesek elleni fellépést a Takuba fedőnevű európai uniós különleges alakulat is segíti.
 

Borítókép: Az amerikai külügyminisztérium Rewards For Justice nevű terrorellenes programja által 2021. szeptember 15-én közreadott körözési plakát Adnán Abu Valíd asz-Szahraviról, az Iszlám Állam Nagy-Szahara (ISGS) terrorszervezet vezetőjéről.