Hazaárulás gyanújával őrizetbe vették az orosz kiberbiztonsági vállalat vezetőjét

Hazaárulás gyanújával őrizetbe vették Ilja Szacskovot, a Group IB orosz kiberbiztonsági vállalat vezetőjét és alapítóját, de ő tagadja, hogy elárulta a hazáját, vagy együttműködött volna külföldi hírszerző szolgálatokkal – közölték szerdán orosz hírügynökségek.

Forrás: MTI2021. 09. 29. 20:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lefortovói bíróság sajtószolgálatának szűkszavú közleménye szerint Szacskovot két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték. A törvényszék más információkkal nem szolgált, mivel a büntetőjogi eljárás anyagait titkosították – közölte az MTI.

A Group IB szerda reggel megerősítette, hogy előző napon házkutatást tartottak a vállalat moszkvai központjában, de nem tudják ennek okát. A cég közölte, hogy a felhasználók és a partnerek kiszolgálása zavartalan.

A TASZSZ hírügynökség megszólaltatta az erőszakszervezetek egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselőjét, aki szerint Szacskov tagadja, hogy elkövette a terhére rótt bűncselekményeket. Mint fogalmazott, Szacskov nem ismeri el, hogy elárulta a hazáját, „tekintélybeli és nemzeti kárt” okozva Oroszországnak, és azt sem ismeri el, hogy együttműködött más országok hírszerzésével.

A Group IB kibertámadások észlelésével és megakadályozásával, az interneten elérhető szellemi tulajdon védelmével foglalkozik. Az egyik vezető orosz kiberbiztonsági vállalat, amelynek kliensei között hazai és külföldi bankok, energiaipari és távközlési cégek vannak, de az Interpol nemzetközi rendőri szervezet is igénybe veszi a szolgáltatásait.

A Forbes magazin 2016-ben a világ legsikeresebb harminc évnél fiatalabb vállalkozói közé sorolta Szacskovot, aki a Nyikolaj Bauman nevét viselő moszkvai műszaki egyetem információbiztonsági tanszékének a docense, és tagja az állami duma (alsóház) és az orosz külügyminisztérium szakértői bizottságainak.

Oroszországban tizenkettőtől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a hazaárulás bűntette.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.