Jens Spahn: Az oltatlanok járványa lett a koronavírus-világjárvány

A német egészségügyi miniszter elmondta: a fertőzöttek között 10-12-szer több az oltatlan.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 03. 20:45
null
epa09317151 German Health Minister Jens Spahn speaks during a press statement in Berlin, Germany, 02 July 2021. German Health Minister Jens Spahn talked to media following a health ministers' conference addressing the consequences of the recommendation of the Standing Committee on Vaccination (STIKO), to complete all vaccination series started with AstraZeneca's vaccine Vaxzevria with an mRNA vaccine. EPA/CLEMENS BILAN Fotó: CLEMENS BILAN Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltatlanok járványává alakult a koronavírus-világjárvány Németországban, ezért minél könnyebben hozzáférhetővé kell tenni a vakcinát, hogy ne legyen szükség újabb korlátozásokra ősszel – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter egy pénteki interjúban.

 Jens Spahn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy az új típusú koronavírussal fertőzöttek között 10-12-szer többen vannak a betegség elleni védőoltással nem rendelkezők, mint a beoltottak. 

Ezért a kormány szeptember közepén nagyszabású akciókkal próbál új lendületet adni az oltási kampánynak, arra törekednek, hogy az emberek a mindennapi elfoglaltságaik közben, a lehető legkisebb erőfeszítéssel és időráfordítással beoltathassák magukat.

A védekezést szolgálja egy tervezett új jogszabály is, amely szerint bizonyos foglalkozásokban, például az idősgondozásban és a napközbeni gyermekellátásban a munkavállaló köteles nyilatkozni arról, hogy rendelkezik-e teljes oltással – mondta a miniszter.

– Csak az oltási hajlandóság alakulásától függ, hogy kell-e megint korlátozni az emberek szabadságát

– fejtette ki arra a felvetésre, hogy számos szakértő szerint a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb delta vírusváltozat terjedése miatt ismét korlátozásokra lesz szükség a felső légúti megbetegedések ősszel kezdődő szezonjában.

Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője szerint a hatvan feletti korosztályban kilencvenszázalékos, a hatvan alattiaknál pedig 85 százalékos átoltottságot kell elérni a járvány megállításához. Azonban az átoltottság a lakosság egészét tekintve a hatvan százalékot is alig haladta meg, és a július elején regisztrált hétszázezerről kétszázezerre süllyedt a naponta beadott oltások átlaga.

A szövetségi kormány pénteki összesítése szerint a 252 napja tartó oltási kampányban 102,4 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 65,6 százaléka – 54 541 599 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 61 százaléka – 50 754 494 ember – rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 251 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem húszszázalékos emelkedés az egy héttel korábbi 12 029-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 984 353 ember szervezetében mutatták ki a SARS–CoV–2-t Németországban. A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt 45 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 301-re emelkedett.

Borítókép: Jens Spahn német egészségügyi miniszter. Fotó: EPA/Clemens Bilan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.