Jócskán felkavarta a kedélyeket az alapjövedelem kérdése

Olaszországban akár népszavazáson dönthetnek a szegények juttatásáról; a jobboldal mindent megtesz az „ingyenes pénzosztás" eltörléséért.

Jánosi Dalma (Olaszország)
2021. 09. 06. 20:33
SALVINI, Matteo; MELONI, Giorgia
Cernobbio, 2021. szeptember 5. Matteo Salvini, a Liga prt elnke (b) s Giorgia Meloni, az ellenzki jobboldali Olasz Testvrek (FdI) prt vezetje szelfit kszt az Eurpai Hz - Ambrosetti elemzintzet gazdasgi frumn az szak-olaszorszgi Cernobbiban 2021. szeptember 5-n. MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta azon vitázik az olasz politikai elit, hogy meghagyja vagy eltörölje az állampolgári alapjövedelmet. A gyakran felmerülő kérdés már korábban is megosztotta a kormányerőket. Míg az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt eltökélten kitart az alapjövedelem hasznossága mellett, addig a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga a segély visszavonását sürgeti. Az „ingyenes pénzosztást” ellenző legeltökéltebb harcos pedig az ellenzék soraiban ülő Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke. A Comói-tó partján pedig a minap festői környezetben gyűltek össze az olasz politika főszereplői, hogy az éves Abrosetti Fórumon a legfontosabb társadalmi, gazdasági kérdéseket megvitassák. 

Idén a világjárvány utáni 209 milliárdos újjáépítési alap felhasználása, a gazdaság újraindítása volt a téma. 

Cernobio településen, a Villa D’Este-palotában vasárnap megrendezett fórumon az alapjövedelem kérdése felkavarta a politikai kedélyeket, és elárasztotta a napilapok hasábjait.  A vitatott juttatást a Giuseppe Conte vezette kormány első ciklusában, 2019-ben vezették be, az Öt Csillag Mozgalom kezdeményezésére. A cél nemcsak a mélyszegénységbe süllyedt rétegek segítése volt, hanem a foglalkoztatás serkentése, a munkaerőkereslet, -kínálat hatékonyabb kezelése. 

A várt eredmények elmaradtak: sem a szegénység visszaszorítása, sem a munkanélküliség csökkentése nem igazolódott be, csupán nyolcmilliárdos meg nem térülő kiadást jelentett az államháztartásnak. A jobboldali pártok szerint az egészségügyi vészhelyzet miatt komoly gazdasági nehézségekkel küzdő országnak felül kellene vizsgálnia, érdemes-e kitartani az alapjövedelmek folyósítása mellett vagy inkább a vállalkozások támogatása jelentené a megoldást a gazdasági növekedéshez. Az utóbbi időben rengeteg visszaélésre is fény derült, amikor illetéktelen személyek, maffiózók, büntetett előéletű személyek igényelték, miközben feketén dolgoztak. 

Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke elismerte, hogy bár az alapjövedelmet a Liga és az Öt csillag Mozgalom koalíciós kormányzása idején vezették be, elhibázott lépés volt, ideje lenne visszavonni. Szerinte a helytelenül felhasznált nyolcmilliárdot a jövőben a termelői ágazatba, munkahelyek teremtésébe kell fektetni, nem pedig segélyezésekbe.

Nem az a megoldás, hogy az embereket a szegénységben tartjuk, hanem hogy olyan körülményeket teremtsünk, amely kiutat jelent számukra

– mondta beszédében Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy 

az állampolgári alapjövedelem narkotizált állapotban tartja a gazdaságot. 

A baloldali Andrea Orlando a munkaügyi tárca vezetője, azzal vádolja Melonit, hogy nem tudja, mit jelent a szegénység, valamint hogy a jobboldali párt elnöke gyűlöli a szegényeket. Giuseppe Conte szégyenletes politikai kampánynak nevezte a jobboldal tiltakozását. 

A szegénység elleni harc a politika kötelessége, az alapjövedelem azonban nem működőképes. Hatalmas veszteséget jelent, rengeteg a visszaélés, olyanok is igénybe veszik, akik nem lennének jogosultak rá

– ismerte el a rendkívüli veszteséget Matteo Renzi, a baloldali Élő Itália párt elnöke. Hozzátette: amennyiben a politika nem tud közös nevezőre jutni, akkor népszavazáson döntsenek a szegények juttatásáról.

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt elnöke (b) és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olaszország Fivérei (FdI) párt vezetője szelfit készít az Európai Ház – Ambrosetti elemzőintézet gazdasági fórumán az észak-olaszországi Cernobbióban 2021. szeptember 5-én

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.