Lapozó: Előzetes választások kiírását sürgeti a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter Olaszországban

A spanyol kormány lassítja a migráns fiatalok hivatalos ügyintézését könnyítő reformok elfogadását · Rendőrök álltak a vakcina ellen lázadók oldalára Olaszországban · A 21 éves svéd férfiak 12 százaléka afganisztáni születésű · Előzetes választások kiírását sürgeti Giancarlo Giorgietti gazdasági fejlesztésért felelős miniszter Olaszországban.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 27. 18:04
GIORGETTI, Giancarlo
Brüsszel, 2021. május 27. Giancarlo Giorgetti, Olaszország gazdasági fejlesztésért felelős minisztere az EU versenyképességi tanácsának brüsszeli ülésén 2021. május 27-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány lassítja a migráns fiatalok hivatalos ügyintézését könnyítő reformok elfogadását

Az új bevándorlási törvény jóváhagyását eredetileg nyárra tervezték, de azóta is blokkolják. A José Luis Escrivá szociális és migrációs ügyekért felelős miniszter nevéhez fűződő újítások lazítanának a jelenleg érvényben lévő bürokrácián, és könnyebbé tennék a migráns fiataloknak, hogy megszerezzék hivatalos spanyolországi papírjaikat. Mintegy nyolcezer, kísérő nélkül Spanyolországban tartózkodó gyermek és további nyolcezer fiatal új életét könnyítenék meg, akik már az ibériai állam területén váltak nagykorúvá. Könnyebben juthatnának hozzá a tartózkodási és a munkavállalói engedélyekhez is, melyek megszerzése rendkívül bonyolult a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint. Az El País információi szerint a belügyminisztérium blokkolja a törvény elfogadását, miután Ceutában egy bírói végzés miatt le kellett állítaniuk a migráns fiatalok hazatelepítési procedúráját. Ceutába csak áprilisban 1500 kiskorú érkezett, miután Rabat egy diplomáciai konfliktus miatt leállította a határellenőrzést.

Forrás: EL PAÍS

Rendőrök álltak a vakcina ellen lázadók oldalára Olaszországban

Újra elözönlötték az olasz nagyvárosok tereit az oltást tagadó mozgalmak a hétvégén. Az „egészségügyi diktatúra” ellen tüntettek Rómában, Torinóban, Triesztben. A Lateráni San Giovanni téren felállított színpadon ezúttal a rendőrség alkalmazottai is felszólaltak. Nunzia Alessandra Schiliro helyettes rendőrkapitány a kormány által bevezetett rendeletek túlzott szigorát nehezményezte, mely véleménye szerint szabadságsértő. Luciana Lamoregese belügyminiszter súlyos hibának nevezte, hogy a közbiztonsági szervek munkatársai is kiállnak a lázadók mellett, majd bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indít a tiltakozásának hangot adó rendőrnő ellen. Matteo Salvini, a Liga elnöke szerint a rendőr csupán a véleményszabadságával élt, amikor bírálta a kormány szigorát. – Értékelném, ha a több ezer illegális bevándorlóval szemben is hasonló szigort alkalmazna Lamorgese belügyminiszter – kommentálta a történteket Salvini.

Forrás: Corriere, Roma Today, Torino Today

A 21 éves svéd férfiak 12 százaléka afganisztáni születésű

Egyre gyorsul a lakosságcsere a skandináv államban. A svéd Statisztikai Hivatal jelentéséből az olvasható ki, hogy az elmúlt évben 64 915 huszonegy éves férfi van a tízmilliós országban. Mindössze a 68 százalékuk született Svédországban, 12 százalékuk Afganisztánban, 3,3 Szíriában, 2,3 Szomáliában és 1,6 Irakban. Mindössze 143 dániai és 120 finnországi születésű 21 évest tart nyilván a hivatal. 2020-ban a teljes lakosság 25,5 százaléka volt migrációs hátterű.

Forrás: Fria Tider

Előzetes választások kiírását sürgeti Olaszországban Giancarlo Giorgietti gazdasági fejlesztésért felelős miniszter

A Liga második embere úgy véli, Mario Draghi foglalhatná el Sergio Mattarella államfő helyét, a köztársasági elnöki széket, ez azonban előre hozott választásokat idézhetne elő. „Azt szeretném, ha örökké Draghi lenne a minisztertanács elnöke, a kormánykoalíción belüli egyetértés azonban azonnal megszűnik, amint politikailag érzékeny témák kerülnek majd megvitatásra” – vázolta a kormány jövőjéről alkotott elképzelését Giorgietti a La Stampa lapnak. A kabinetvezető szerint a pártok januártól erőteljes kampányba kezdenek, ez pedig nem biztosítja Draghinak a kormánytöbbséget. A politikusok a választókra, nem pedig a kormányfőre koncentrálnak majd. Az ország érdeke úgy kívánja, hogy Draghi menjen az államfőnek fenntartott Quirinale-palotába, és az állampolgárok által szabadon megválasztott kormány vezethesse végre az országot – nyilatkozta Giorgietti.

Forrás: La Stampa

Borítókép: Giancarlo Giorgietti olasz gazdasági fejlesztésért felelős miniszter. Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.