Lapozó: Izraelben már a negyedik oltást szervezik

Megtörték a hagyományt egy spanyol rendezvényen, hogy ne sértsék meg az iszlám közösséget · A svéd szülők külföldre viszik a kiskamaszokat oltásért · Salah Abdeslam iszlamista terrorista őrzése évente 430 ezer eurójába kerül Franciaországnak · Izraelben már a negyedik oltást tervezik.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 06. 18:00
BENNETT, Naftali
Kfar Szaba, 2021. augusztus 20. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök (b) megkapja a koronavírus elleni oltás harmadik adagját az izraeli Kfar Szabában 2021. augusztus 20-án. Izraelben negyven évre csökkentették a harmadik oltásra jogosultak alsó korhatárát, de oltásra jelentkezhetnek a pedagógusok, a gyermeket váró nõk, az egészségügyi dolgozók, az egészségügyi és népjóléti intézmények betegei és gondozói, a fogyatékossággal élõk és gondozóik, az idõsgondozók, a büntetésvégrehajtási intézmények foglyai és õrei, valamint a cukorbetegek és a túlsúlyosak, ha öt hónapnál régebben vették fel az elsõ két vakcinát. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változtattak egy spanyol rendezvényen, hogy ne sértsék meg az iszlám közösséget

Hétvégén tartották meg Valencia leghíresebb – eredetileg télűző – tömegrendezvényét, a Fallast, melyet márciusról szeptemberre helyeztek át a járvány miatt. Az esemény részeként a város különböző pontjain felállított hatalmas, színes, tematikus szobrokat égetnek el. Az egyik műalkotás egy félholdat és egy mecsetet ábrázolt, melynek tervezett elégetését rossz néven vette a város muszlim közössége. Kérésükre az önkormányzat úgy döntött: nem gyújtják fel a szobrot, ezzel fejezik ki tiszteletüket és elfogadásukat az iszlám közösségnek. A szobor félholdját a valenciai mecsetben fogják kiállítani, egy részét a közösségnek adományozzák, a többit pedig a Fallas-bizottság őrzi meg emlékként. A Fallasra készült szobrok évtizedek óta szatirikusak, korabeli politikusokat, közszereplőket, a közélet aktuális témáit ábrázolják. A mostanihoz hasonló„követeléssel” utoljára Franco korában találkozott a város, amikor nem lehetett büntetlenül kifigurázni a politikusokat, ezért be is akarták tiltani a rendezvényt. 

Forrás: Publico, 20minutos

A svéd szülők külföldre viszik a kiskamaszokat oltásért

Hiába engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a 12 évesnél idősebb gyermekek oltását két vakcinával is, Svédországban jelenleg csak a 16 év felettieket oltják. Számos szülő ezért külföldre viszi gyermekét beoltatni, számolt be erről a svéd közrádió. A közösségi médián adnak tanácsokat egymásnak az aggódó szülők, hogy melyik uniós tagállamban tudják beadatni 16 év alatti gyereküket. Különösen azok a szülők aggódnak, akiknek a gyereke már átesett a Covid-fertőzésen, de már nincs a szervezetében antitest. „Láttuk, mennyire rosszul volt a gyermekünk és milyen következményekkel járt a betegség. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk ennek újbóli megtörténtét” – mondta el a riporternek egy anya. Közben a svéd gyermekorvosok szövetsége is sürgeti, hogy a népegészségügyi hivatal terjessze ki a 12–15 éves korosztályra az oltást. Szerintük az ezzel járó rizikó sokkal kisebb, mint a lehetséges megbetegedésé. 

Forrás: Sveriges Radio, SVT

Salah Abdeslam, a rettegett terrorista őrzése évente 430 ezer eurójába kerül Franciaországnak

A 2015 november 13-i párizsi merényletsorozat elkövetőinek egyetlen túlélője és az összehangolt terrortámadás feltételezett kitervelője, Salah Abdeslam öt éve Franciaország legjobban őrzött rabja.

Abdeslamot az ország legnagyobb börtönében, Fleury-Mérogis-ban tartják teljes izolációban, celláját 24 órás videókamerás megfigyelés alatt tartják.  Az Abdeslam teljes elszigeteléséhez és folyamatos megfigyeléséhez szükséges eszközök beszerzését külön miniszteri rendelet tette lehetővé, amelyet a francia parlamentnek és az államtanácsnak is jóvá is kellett hagynia, tekintettel a hatalmas költségekre. Az Abdeslam őrzéséhez szükséges személyzet évi költsége 397 340 euróra (140 millió forintra) rúg évente, a dzsihadista izolált fogdájának fenntartása, takarítása, a terrorista élelmezése, orvosi ellátása pedig további 32 ezer eurójába (11 millió forintba) kerül a francia államnak.  

Forrás: Bladi

Izraelben már a negyedik oltást tervezik

Izrael koronavírus elleni védekezésével megbízott szakembere, Salman Zarka az ország közszolgálati rádiójának adott interjúban elmondta, hogy az izraeli kormány már tervezi a negyedik körös oltási kampányt is, ám annak időzítéséről egyelőre nem beszélt.

Bár Izrael lakossága az emlékeztető (harmadik) szérum felvételét csak augusztusban kezdte el, és azóta már több mint 2,5 millióan kapták meg, Zarka szerint Izraelbe be kell vezetni majd a rendszeres emlékeztetőoltásokat. A szakember előrejelzése szerint az emlékeztetőoltások beadása minden ötödik-hatodik hónapban lesz majd, és egyelőre nem tudni, hogy meddig. A félévente ismételt immunizációra azért van szükség, mert a vezető vakcinagyártók – a Pfizer és a Moderna – maguk is elismerik, hogy néhány hónap alatt a védőoltás által kiváltott immunválasz gyengül, amelyet a rendszeresen ismételt oltások tartanak hatékony szinten.

Forrás: CNEWS

Borítókép: Naftali Bennett izraeli miniszterelnök megkapja a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.