Lapozó: Negyvenhat amerikai államban osztják szét az Afganisztánból evakuált bevándorlókat

Mario Draghi olasz kormányfő elnyerte Washington elismerését. A francia kormány száz eurós rezsiutalvánnyal ellensúlyozza az elszabadult energiaárakat. Norvégia nyugtalanul figyeli az orosz hadgyakorlatot. Negyvenhat amerikai államban osztják szét az Afganisztánból evakuált bevándorlókat.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 16. 18:14
McAllen, 2018. mrcius 13. Amerikai hatrrk feltételezett hatrsrtket riznek az Egyesült Államokat Mexiktl elvlaszt Rio Grande foly partjn a Texas állambeli McAllen kzelben 2018. mrcius 13-n. A Rio Grande foly 2100 km hosszan az USA és Mexikó államhatra. Az illeglis mexiki bevndorlk tbbsge a folyt tszva jut t az Egyesült Államokba. (MTI/EPA/Larry W. Smith) Fotó: LARRY W. SMITH Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mario Draghi elnyerte Washington elismerését

Újra a Time folyóirat hasábjain méltatják az olasz miniszterelnök, Mario Draghi érdemeit. Az elmúlt tíz évben ez a harmadik alkalom, hogy az amerikai sajtóorgánum beható elemzést készít a minisztertanács elnökéről. A lap a kiemelkedő vezetők – Joe Biden, Kamala Harris, Haftali Bennet, Donald Trump és Hszi Csin-ping – közé sorolja az olasz kormányfőt. Draghi februári színre lépése óta stabil kormányzásának és hosszú távú stratégiájának köszönhetően megváltozott az ország nemzetközi megítélése. Giuseppe Conte apatikus és kaotikus kormányzását követően rövid időn belül jelentős presztízsre tett szert a politikai és gazdasági életben. Rendkívüli bizalommal tekintenek az Európai Bank megmentőjére, akitől az unió megerősítését és a transzatlanti kapcsolatok stabilitását remélik.

Forrás: IT.INSIDEOVER.COM

A francia kormány százeurós rezsiutalvánnyal ellensúlyozza az elszabadult energiaárakat

A francia miniszterelnöki hivatal szerdán közleményben jelentette be, hogy a francia kormány – idén második alkalommal – száz euró értékű rezsiutalványt küld a rászoruló francia családoknak. A megnövelt értékű csekkeket a családok az egekbe szökött gáz- és villanyáramszámlák (vagy más fűtőanyagok árának) kiegyenlítésére használhatják fel. Az utalványokat decemberben kézbesítik 5,8 millió, alacsony jövedelmű háztartásba. Franciaországban a földgáz ára szeptemberben 7,9 százalékkal emelkedett, és akár további hatszázalékos árnövekedés várható 2022 tavaszáig. A villanyáram idén augusztusban ugyan csak fél százalékkal drágult Franciaországban, azonban az idei árak a 2007-es szinthez képest 60 százalékkal magasabbak.

Franciaországban a fűtésre fordítható rezsiutalványokat 2015-ben vezették be, ott azonban csak a szociálisan rászoruló, a legszegényebb családok kaphatják, ellentétben a magyarországi gyakorlattal.

Forrás: LE PARISIEN

Norvégia nyugtalanul figyeli az orosz hadgyakorlatot

A norvég haditengerészet a szövetséges országokkal szoros figyelemmel követi a hidegháborút idéző orosz hadgyakorlatlat miatt. A Fehéroroszországgal tartott katonai akcióban az orosz hadügyminisztérium szerint kétszázezer katona vesz részt, köztük örmények, kirgizek, kazahok, mongolok és indiaiak. Frank Bakke-Jensen honvédelmi miniszter információkat követel Moszkvától a félreértések elkerülése érdekében, mivel azok a norvég vizekhez közel, nemzetközi vizeken történik. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is úgy véli, hogy Oroszország korábban sem teljesítette a gyakorlatokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét.

Forrás: NRK

Negyvenhat amerikai államban osztják szét az Afganisztánból evakuált bevándorlókat

Az amerikai kormány szerdán tájékoztatta az Egyesült Államok tagállamainak kormányzóit és polgármestereit arról, hogy mely tagállamokban fogják elosztani az Afganisztánból evakuált afgán embereket. A Biden-kabinet közlése szerint az első hullámban érkezett 37 ezer afgán menekült elhelyezésére 46 tagállamot köteleznek, az érintett területek vezetői tegnap értesültek a hozzájuk kirendelt csoportok létszámáról is. A legtöbb afgán befogadására Kaliforniát (5255 fő) és Texast (4481 fő) kötelezik. Mivel az Afganisztánból kimenekített emberek nem a szokásos érkeztetési eljárással kerülnek az USA területére bevándorlóként, az amerikai hivataloknak nemcsak a precedens nélküli hivatalos eljárás okoz fejtörést, hanem a 37 ezer ember elhelyezése, lakhatásuk és ellátásuk megszervezése is. Az Egyesült Államok kormánya további afgán menekültek beutaztatására készül, akik egyelőre egy Afganisztánhoz közeli harmadik országban várakoznak.

Forrás: Axios

Borítókép: MTI/EPA/Larry W. Smith

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.