Lapozó: Tüntetést szerveznek az illegális bevándorlók Brüsszelben

Összeesküvés-elméletek elleni munkacsoportot hívott életre Emmanuel Macron · A dán újságíróhallgatók négyötöde balos szavazó · A francia kormány 2022 nyaráig meghosszabbíthatja a Covid-igazolványok használatát · Tüntetést szerveznek az illegális bevándorlók Brüsszelben.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 30. 13:50
Forrás: Instagram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeesküvés-elméletek elleni munkacsoportot hívott életre Emmanuel Macron

A Franciaországban terjedő összeesküvés-eleméletek elleni munkacsoportot hívott életre Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. A bizottság célja, hogy év végéig konkrét javaslatokat dolgozzon ki azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet megfékezni a digitális platformokon sokakat elérő képtelen és sok esetben akár gyűlöletkeltő elméleteket. 

A munkacsoport vezetésével megbízott szociológus, Gérald Bronner szerint a mai generációnak egyrészt nagyszerű lehetőséget jelent, hogy az információ szabad áramlásának korszakában él, ugyanakkor ez az információgazdagság a terjedő hírek, álhírek és babonák kakofóniáját is létrehozza, amelyekben elképesztő elméletek versenyeznek egymással, és amelyek között szinte lehetetlen eligazodni. A közelmúlt leghíresebb összeesküvés-elmélete a Franciaországban gyártott Hold-up című „dokumentumfilm” volt, amelyet közösségi finanszírozásból hoztak létre az alkotók. A film koronavírus-szkeptikus „szakemberek” armadáját szólaltatta meg, akik „együttes erővel leplezték le a világméretű összeesküvést” a szerintük nem is létező koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Forrás: Sputnik News

A dán újságíróhallgatók négyötöde balos szavazó

A sokat emlegetett sokszínűség hiányzik a dán újságíró-társadalomból, ezt támasztja alá egy friss belső felmérés. Az északi ország egyetlen újságíróképzésre szakosodott felsőoktatási intézménye, a Dán Média és Újságíró Főiskola (DMJX) kutatása szerint az intézmény öt diákjából négy a baloldali blokkra szavaz, ráadásul a hallgatók 21 százaléka a szélsőséges Radikális Bal pártra voksol, míg ez az arány a teljes társadalomban mindössze a 4,3 százalékot teszi ki. A baloldal túlsúlya a többek között a legrégebbi skandináv napilapot, a Berlingsket is kiadó médiakonszern igazgatójának sem tetszik. „A dán média problémája az, hogy nagyon egyoldalúan tekint a világra. Nem az egyéni vélemények a klímahelyzetről, vagy egy törvényjavaslatról, hanem a teljes világnézet az, ami torzul emiatt”– mondta el Anders Krab-Johansen. 

Forrás: TV2, Bulletin

A francia kormány 2022 nyaráig meghosszabbíthatja a Covid-igazolványok használatát

A francia kormányszóvivő, Gabriel Attal szerdán bejelentette, hogy a francia kormány akár 2022 nyaráig is meghosszabbíthatja a Covid-igazolványok széleskörű használatának kötelezettségét. Az úgynevezett egészségügyi igazolvány eredetileg augusztus 9-től szeptember 30-ig lett volna használatban, a kötelezettséget később november 15-ig hosszabbította meg az ország vezetése. Attal szerint azonban, ha a francia lakosság egészségének a megőrzése ezt szükségessé teszi, akkor a kormány felkészült arra, hogy az igazolványokat – és a szóvivő szerint meg nem nevezett egyéb intézkedéseket – egészen jövő nyárig használatban tartsa. A cél érdekében a kormány már kidolgozta a döntéshez szükséges rendelet tervezetét, amely hamarosan a francia Minisztertanács elé kerül.

Franciaországban csütörtöktől már a 12 éves és két hónapos fiatalok számára is kötelező az egészségügyi igazolvány felmutatása, ha például egészségügyi intézményekbe, éttermekbe, bevásárlóközpontokba, kulturális helyszínekre szeretnének belépni vagy távolsági tömegközlekedési járatokat használni.

Forrás: France Info

Tüntetést szerveznek az illegális bevándorlók Brüsszelben

A Papír Nélküliek névre keresztelt belga migránsjogvédő szervezet vasárnapra tüntetést szervez Brüsszel belvárosába, a demonstrációra a hivatalos bevándorlási papírok nélkül élő migránsokat várják. A felvonulást a „Mi is Belgium része vagyunk” migránsvédő kampány egyik látványos nyomásgyakorló elemének szánják.

A jogvédő szervezet különösen azt kifogásolja, hogy nyár végén a látszólagos megállapodással zárult migráns éhségsztrájk után végül semmi nem változott az évek óta illegálisan Belgiumban élő emberek életében. Ezért a szervezet három követeléssel állt elő, amelyek a vasárnapi tüntetés fő üzenetei is lesznek. Követelik az engedélyek nélküli migránsok helyzetének hivatalos rendezését. Követelik a független szabályozó-engedélyező bizottság felállítását és a zárt befogadóközpontok felszámolását. Követelik az emberi jogok tiszteletben tartását különösen a kiskorú gyermekek esetében. Ugyanebben az időpontban további felvonulások indulnak Belgium több nagyvárosában is.

Forrás: The Brussels Times

Borítókép: Instagram

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.