Ötven év alatt ötszörösére nőtt a természeti katasztrófák száma

A viharok, árvizek, hőhullámok hétszer több kárt okoztak, de kevesebb emberéletet követeltek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 01. 11:54
BIDEN, Joe
Lafitte, 2021. augusztus 31. Lgi felvtel az rvzzel elnttt Lafitte teleplsrl 2021. augusztus 30-n, miutn az Ida hurrikn vgigsprt Louisiana llamon. A forgszl okozta termszeti csaps miatt Joe Biden amerikai elnk katasztrfa sjtotta llamm nyilvntotta Louisiant. MTI/AP/David J. Phillip Fotó: David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötszörösére nőtt az elmúlt 50 évben a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák – viharok, árvizek, hőhullámok – száma, amelyek hétszer több kárt okoztak, mint az 1970-es években, de kevesebb emberéletet követeltek – jelentette be szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az 1970–80-as években átlagosan 170 ember halt meg naponta természeti katasztrófákban, ez 2010-re napi negyvenre csökkent a WMO Atlas jelentése szerint, amely az elmúlt 50 év több mint 11 ezer természeti katasztrófáját vizsgálta. A földrengések és a vulkánkitörések áldozatait, anyagi kárait nem vették figyelembe a jelentésben.

A 11 ezer természeti katasztrófa több mint kétmillió ember halálát okozta. Miközben az 1970-es években több mint 55 ezren haltak meg természeti katasztrófákban, az utóbbi évtizedben a halálos áldozatok száma 18 500 volt.

A jó hír az, hogy csökkenteni tudtuk az áldozatok számát, miközben egyre több természeti katasztrófa – hőhullámok, áradások, szárazság és különösen intenzív trópusi viharok, mint az Ida hurrikán – volt világszerte

– hangoztatta Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján. – A rossz hír, hogy a gazdasági károk gyorsan növekednek és ez a növekedés valószínűleg folytatódni fog.

Egyre több időjárási szélsőséget fogunk látni a klímaváltozás miatt, és az időjárás ezen negatív folyamatai a következő évtizedekben folytatódni fognak

– tette hozzá.

Az 1970-es években évente átlag 711 természeti katasztrófát jegyeztek fel, 2000 és 2009 között évi 3536-ot, 2010–19 között 3165-öt a jelentés szerint, amely a Belgiumban lévő katasztrófa-kutatóközpont adatait használta. Az elmúlt 50 évben a legtöbb halálos áldozatot a fejlődő országokban követelték a természeti csapások, a feljegyezett kétmillió áldozat mintegy 90 százalékát. A gazdasági károk mintegy 60 százaléka azonban a fejlett országokban jelentkezett.

Az 1970-es években a természeti csapások évente mintegy 175 millió dollár kárt okoztak világszerte, ez a 2010-es évekre évi 1,38 milliárd dollárra nőtt. Az öt legnagyobb kárt okozó természeti csapás között van a Katrina hurrikán pusztítása az Egyesült Államokban 2005-ben, az etiópiai aszály és éhínség a 1980-as években és a Bhola ciklon pusztítása Bangladesben az 1970-es években.

Borítókép: Légi felvétel az árvízzel elöntött Lafitte településről 2021. augusztus 30-án, miután az Ida hurrikán végigsöpört Louisiana államon.
Fotó: MTI/AP/David J. Phillip

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.