„Szembe akarok nézni az elkövetőkkel”

Elkezdődött a 2015-ös párizsi merényletek túlélőinek és tanúinak meghallgatása.

Forrás: LN242021. 09. 28. 21:01
null
BELGIUM-FRANCE-ATTACKS-TRIAL Fotó: FRANCOIS LENOIR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokaknak nehéz pillanatokat kell megélniük Párizsban, ahol ma elkezdték és több hétig hallgatják ki a 2015. november 13-i terrortámadások túlélőit és az elhunytak hozzátartozóit. Az LN24 belga televíziónak nyilatkozó egyik túlélő, aki magát Markónak nevezte meg és 31 éves, elmondta, hogy szembe akar nézni az elkövetőkkel, mert ez része a saját traumafeldolgozási folyamatának. „Nagyon rettegtem” – nyilatkozta Edith Seurat, egy másik túlélő. Hozzátette, hogy eleinte nem tudta elmondani, amit a Bataclanban tapasztalt, de most úgy gondolja, hogy többet beszél majd a következményekről és a felépülésről. Markóhoz és Edithhez hasonlóan mintegy háromszáz embert hallgatnak meg a kifejezetten a tárgyaláshoz épített,  550 férőhelyes hatalmas tárgyalóteremben. Úgy tudni, hogy a húsz vádlottat tárgyaló különleges bíróság elnöke azt tervezte, hogy naponta tizenötöt hallgatnak meg közülük. Először azokat, akik a Stade de France környékén voltak, majd azokat, akik a megtámadott kávézók és éttermek teraszain, végül azokat, akik a Bataclan nevű szórakozóhelyen tartózkodtak. 

Sajtóhírek szerint a túlélőknek folyamatosan rendelkezésükre állnak majd pszichológusok, ha segítségre lenne szükségük. Mindenki másfél órában beszélhet, a segítőszervezetek már hosszú órákat töltöttek azzal, hogy felkészítsék őket. Gérard Chemla ügyvéd 130 áldozatot képvisel, akik közül tizenöten vallomást tettek. Az ügyvéd elmondta ügyfeleinek, hogy nem baj, ha a vallomás közben eluralkodnak rajtuk az érzelmek és nyilvánosan sírnak. Héléna Christidis ügyvéd a belga televíziónak elmondta, hogy ügyfeleit megnyugtatta, hogy szabadon elmondhatják, amit akarnak.

A 2015. november 13-án elkövetett, 130 áldozatot követelő merényletsorozat pere szeptember 8-án kezdődött, és várhatóan kilenc hónapig tart majd. A vádlottak között van a terrorcselekményeket elkövető csoport egyetlen túlélője, Salah Abdeslam, aki Franciaországnak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni katonai szerepvállalásával indokolta a merényletsorozatot, első felszólalásaiban provokatívan a franciákat támadta és nem tanúsított megbánást.

Borítókép:  Salah Abdeslamot egy 2018-as brüsszeli lövöldözés miatt hallgatják ki

Fotó: Francois LenoirE/különböző források/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.