Támadásra készülhettek a holland kormányfő ellen

Megerősítették Mark Rutte védelmét, aki közismerten biciklivel vagy gyalog jár munkába.

Magyar Nemzet
2021. 09. 27. 14:32
Mark Rutte Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítették Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő biztonsági kíséretét, mivel az érintett szervek aggodalmai szerint a miniszterelnök támadás vagy akár emberrablás célpontja is lehet – jelentette az MTI a helyi sajtó értesüléseire hivatkozva. A De Telegraaf című holland napilap magát megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Ruttét a Királyi és Diplomáciai Biztonsági Szolgálat (DKDB) speciálisan kiképzett rendőrei védik, 

mert közelében a Mocro maffia néven ismert bűnszervezethez köthető gyanús személyeket láttak feltűnni.

Mark Rutte védelme azért sem könnyű feladat, mert közismerten kerékpárral, sőt néha gyalog jár munkába – ami nem csak könnyű célponttá teszi, de útvonala könnyen feltérképezhető. Saját szolgálati autója egyébként nincs, biztonsági okokból rendszeresen cserélődő autókkal viszik a találkozókra országszerte.

A helyi sajtó úgy tudja, hogy a politikus a biztonságiakkal is összekülönbözött, amiért a figyelmeztetések ellenére sem hajlandó változtatni szokásain. 

Bírálói szerint pedig ezzel „személyes érdekeit a nemzeti érdekek fölé helyezi”.

A sajtó megkeresésére hivatalosan sem a nemzeti ügyészség, sem a kormány információs szolgálata nem nyilatkozott a kormányfő megerősített személyi biztonságával kapcsolatban, csupán annyit közöltek, hogy ilyen témáról soha nem adnak ki információkat.

Az MTI is emlékeztettt rá: a Mocro maffia Hollandiában és Belgiumban tevékenykedő – marokkói, antillai és holland származású bűnözőkből álló – bűnszövetkezet, amely elsősorban kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik. 

Virágok és mécsesek a Peter R. de Vries holland újságíró elleni támadás helyszínén, Amszertdamban 2021. július 7-én.
MTI/EPA/ANP/Koen Van WeelFotó: Koen Van Weel

Hogy az óvatosság nem árt, azt az is jelzi: az utóbbi években több leszámolásszerű gyilkosság rázta meg Hollandiát. Idén nyáron lőtték agyon például Peter R. de Vries bűnügyi újságírót, aki bűnözők és drogkereskedők üzelmeit tárta fel munkája során. Két évvel ezelőtt Amszterdamban végeztek Derk Wiersum ügyvéddel, aki az egyik maffiózó elleni per koronatanúját képviselte. A kormány éppen a napokban döntött arról, hogy további 400 millió euróval növelik a szervezett bűnözés elleni harcra szánt költségvetést, amelynek része a politikusok védelme is.

Borítókép: Mark Rutte munkában. Forrás: Facebook

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.