Több százan próbálták átlépni a belarusz–lengyel határt

A hatóságok hét szíriai, illetve szomáliai migránst és tíz külföldi embercsempészt őrizetbe vettek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 13. 18:31
Usnarz Gorny, 2021. szeptember 1. A lengyel-fehérorosz határon táborozó, a két ország határőrei közé szorult illegális bevándorlókat vesznek körül lengyel katonák, illetve rendőrök az északnyugat-lengyelországi Usnarz Gorny környékén 2021. szeptember 1-jén. A lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határát célzó illegális bevándorlás. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötszázan próbálták illegálisan átlépni a belarusz–lengyel határt a hét végén, a hatóságok hét szíriai, illetve szomáliai migránst és tíz külföldi embercsempészt őrizetbe vettek, a többieket feltartóztatták – közölte hétfőn a lengyel határőrség. A közleményben egyiptomi, georgiai, holland, iráni, kameruni, szíriai és tádzsikisztáni állampolgárokról tesznek említést, mint akik az illegális határátlépést elősegítették, közülük egyeseknek német vagy belga tartózkodási engedélyük is volt. Vasárnapi közlemény szerint augusztusban három és fél ezer, szeptember eleje óta pedig közel kétezer határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel–belarusz határszakaszon.

Szeptember 2-án Andrzej Duda lengyel államfő a belarusz határ térségében harmincnapos rendkívüli állapotot hirdetett. A helyi lakosokon és vállalkozókon kívül külön engedély nélkül más nem tartózkodhat a térségben. A döntést a Belarusz felől érkező migrációs nyomással, valamint a Nyugat 2021 fedőnevű, szeptember 10-én kezdődött orosz hadgyakorlattal indokolták. Lengyelország augusztus végén megkezdte egy két és fél méter magas határkerítés építését: a 180 kilométer hosszúra tervezett akadályból a legutóbbi információk szerint több mint ötven kilométernyi már elkészült.

Borítókép: A lengyel–belarusz határon táborozó, a két ország határőrei közé szorult illegális bevándorlókat vesznek körül lengyel katonák, illetve rendőrök. Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.