időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

„Az Egyesült Államok képtelen volt megállítani a tálibokat”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.25. 09:40 2021.10.25. 11:00
„Az Egyesült Államok képtelen volt megállítani a tálibokat”

Az Egyesült Államok azért kezdett tárgyalásokat a radikális tálib mozgalom képviselőivel a csapatok Afganisztánból való kivonásáról és egy politikai megállapodásról, mert katonailag nem tudták legyőzni őket, és kénytelenek voltak folyamatosan feladni állásaikat 

– mondta az Egyesült Államok korábbi afganisztáni különmegbízottja. Zalmay Khalizad erről a CBS televíziónak beszélt egy vasárnapi interjújában.

A tálibok jelentik Afganisztán valóságát. Nem győztük le őket. Valójában akkor is sikeresek voltak a harctéren, amikor mi tárgyaltunk velük, és azért tárgyaltunk velük, mert katonailag a helyzet nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, minden évben veszítettünk (az ellenőrzött) területekből.

Egy tévériporter megkérdezte, hogy a tálibok valóban megnyerték-e a háborút. „Előreléptek, bár lassan” – válaszolta Khalilzad. 

Pozíciókat adtunk át a táliboknak, és az alternatíva az volt, hogy vagy megegyezünk, vagy folytatódik (a tálibok előrenyomulása)

– tette hozzá.

A múlt héten kedden az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy Khalilzad távozik az afganisztáni különmegbízotti posztról, és hogy helyettese, Thomas West veszi át a tisztséget. Az amerikai sajtó szerint a hetvenéves Khalilzad előző nap nyújtotta be lemondását a tárca vezetőjének.

Khalilzad a levélben többek között elismerte, hogy nem sikerült megvalósítani az afgán kormány, a radikális tálibok és az Egyesült Államok közötti politikai megállapodást, amelynek közvetítésében ő segédkezett az előző amerikai kormányzat idején. „Az afgán kormány és a tálibok közötti politikai megállapodás nem a tervek szerint alakult” – tette hozzá.

Khalilzad pastu, aki amerikai állampolgárságot kapott, és eredetileg Afganisztánból származik. A George W. Bush elnök vezette kormányzatban afganisztáni különmegbízottként, majd kabuli nagykövetként szolgált. Az előző amerikai elnök, Donald Trump 2018 szeptemberében nevezte ki ismét afganisztáni különmegbízottnak. A Trump-kormányzat és a tálibok közötti, 2020 februárjában, a katari fővárosban, Dohában aláírt békemegállapodás tervezője lett.

A radikális tálibok nagyszabású hadműveletet indítottak Afganisztán ellenőrzésének átvételére azt követően, hogy az Egyesült Államok tavasszal bejelentette, hogy ki akarja vonni csapatait az iszlám köztársaságból. Augusztus 15-én a tálibok harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült. Az amerikai csapatok szeptember elejére teljesen kivonultak Afganisztánból, véget vetve csaknem húszéves jelenlétüknek.

Borítókép: Iszlamista tálib fegyveresek Kandahárban 2021. szeptember 1-jén

Fotó: MTI/EPA