Az osztrák kancellár szerint a német választás eredményét egész Európa érezni fogja

A németországi parlamenti választás eredménye fordulópont Európa számára – fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár a V4NA Hírügynökség közlése szerint.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 10. 02. 16:31
KURZ, Sebastian
Brüsszel, 2021. június 24. Sebastian Kurz osztrák kancellár az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én. MTI/EPA pool/John Thys Fotó: John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kívülről az a benyomásunk, hogy testvérpártunkban az elmúlt években nem ment minden tökéletesen – kommentálta az osztrák kancellár az elmúlt hétvégi Bundestag-választást, melyen a CDU/CSU helyett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot.

Úgy fogalmazott, Németország az unió legnagyobb és legerősebb országa, így kijelenthető, hogy a választás fordulópont volt Európa számára,

teljes hatását európai szinten fogjuk érezni.

Újságírói kérdésre úgy fogalmazott: a koalíciós tárgyalásokon múlik majd, hogy lehet-e baloldali elmozdulásról beszélni Németországban, egyelőre nem látja jeleit az „abszolút balra csúszásnak”. „De ismerem a pártok programját, és nem akarom, hogy az osztrák adófizetők fizessék az olaszok adósságát” – utalt az SPD által is támogatott közös európai adósságfelvételre.

Kiemelte azt is, hogy az országnak migrációs kérdésekben mindig problémái voltak Németországgal, mert „az más utat követett”.

A Bundestag-választáson a szociáldemokrata SPD a szavazatok 25,7 százalékával az első helyen végzett, a CDU/CSU 24,1-et, ezzel a második számú politikai erő lett Németországban. Jelenleg az SPD és a CDU/CSU is a harmadik helyen álló Zöldeket és a negyedik FDP-t próbálja megnyerni koalíciós partnernek.

(Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben. Fotó: MTI/EPA pool/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.