Csaknem ötezer migráns próbált meg bejutni Németországba októberben

Az illegális bevándorlók Lengyelországon keresztül, Belaruszból érkeztek.

MTI
2021. 10. 29. 20:44
Refugees in the border area between Poland and Belarus
epa09420847 Border guards stand next to refugees near the town of Usnarz Gorny, north-west Poland, 19 August 2021. There are several dozen refugees in the border area between Poland and Belarus. For 11 days, 32 citizens of Afghanistan have been living here, who are not allowed to enter Poland or return to Belarus. EPA/ARTUR RESZKO POLAND OUT Fotó: ARTUR RESZKO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német hatóságok szerint októberben 4889 migráns próbált meg illegálisan bejutni Németország területére Lengyelországon keresztül, ahová Belaruszból érkeztek. Hivatalos adatok szerint októberben több mint kétszer annyian érkeztek a határhoz, mint szeptemberben.

A német rendőrség pénteki tájékoztatása szerint az idén mintegy 7300 alkalommal próbáltak meg illegálisan bejutni migránsok az országba.

A német–lengyel határ menti migrációs helyzet a rendőrség szerint augusztus óta súlyosbodik. Pénteken holtan találtak egy bevándorlót a határ mentén. A görlitzi rendőrség szerint a hatóságok sikertelenül próbálták meg újraéleszteni az iraki férfit.

A rendőrség beszámolt továbbá arról is, hogy a Görlitzhez közeli Schöpstalban harminc olyan emberre bukkantak, akik épp egy teherautóból szálltak ki. A sofőr elmenekült, de a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki egy másik járművet vezetett.

A Belarusszal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják a fehérorosz elnököt, hogy utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt. Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt fontolóra veszi, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat.

 

Borítókép: Migránsok a lengyel–belarusz határon. Forrás: EPA/Artur Reszko 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.