Családbarát kormánytervekkel rukkolt elő az RMDSZ

Nicolae Ciucă miniszterelnök-jelölt próbál működő koalíciót összekovácsolni.

IOHANNIS, Klaus; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2021. oktber 21. Nicolae Ciuca romn vdelmi miniszter (b) s Klaus Iohannis romn elnk kezet fog kzs bejentsk utn Bukarestben 2021. oktber 21-n. A romn llamf kormnyalaktsi megbzst adott a vdelmi miniszternek, miutn a Nemzeti Liberlis Prt (PNL) t javasolta a kormnyfi posztra a kormnyalaktsi trgyalsok msodik forduljban. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódnak a kétpárti kisebbségi kormányról, illetve annak parlamenti támogatásáról szóló tárgyalások Romániában. Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök szombaton Kelemen Hunor ügyvivő kormányfő-helyettessel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével megegyezett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ további kormányzati együttműködéséről. A magyar párt vezetője a megbeszélések után közölte:

 a kormányprogramba is belefoglalták azokat az RMDSZ-es javaslatokat, amelyek ösztönzik a gyermekvállalást. 

Ennek értelmében az új kabinet adókedvezményben és adóleírásban részesítené a többgyermekes családokat, állami hiteltámogatást nyújtana a lakásvásárlásra a fiatal családoknak a gyermekek számának függvényében, támogatásban részesítené a legalább három gyermeket nevelő családoknak az autóvásárlásban, támogatná az önkormányzatokat abban, hogy adókedvezményeket, esetenként adómentességet nyújthassanak a családosoknak.

Nicolae Ciucă vasárnap az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Marcel Ciolacuval tárgyalt, de még nem született megegyezés a parlamenti támogatásról. A PNL elutasította a PSD által támasztott feltételeket, egyebek mellett azt, hogy a szociáldemokraták a bizalmi szavazás előtt hagyják jóvá a miniszterjelöltek listáját. A PSD egyébként csak februárig nyújtana parlamenti támogatást a kisebbségi kormánynak. Ciucă hétfőn a Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetőivel is tárgyalt a kormányprogramról, de nem nyerte el a támogatásukat.

A PNL-nek és az RMDSZ-nek nincs kellő számú szavazata a kormány beiktatásához. A törvényhozás a hét közepén szavazhat az új kormányról. Klaus Johannis államfő csütörtökön bízta meg kormányalakítással Nicolae Ciucă tartalékos tábornagyot, jelenlegi ügyvivő védelmi minisztert, akinek tíz napon belül kell bizalmat kérnie a parlamenttől az általa javasolt kormánynak. Sajtóhírek szerint Klaus Johannis kész a korábbi, PNL-USR-RMDSZ koalíció helyreállítására, amennyiben nem sikerül parlamenti tamogatást biztosítani a kisebbségi kormány megszavazásához. 

 

 

 

Borítókép: Nicolae Ciucă-t bízták meg kormányalakítással. MTI/AP/Andreea Alexandru

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.