időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

December elején alakulhat meg az új német kormány

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.21. 18:46 2021.10.21. 19:11
December elején alakulhat meg az új német kormány

Elkezdődött csütörtökön Berlinben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciós tárgyalása, amely a tervek szerint nagyjából hat hétig tart majd. A semleges és a járványügyi óvintézkedések követelményeinek megfelelően tágas helyen, a berlini nemzetközi vásár (Messe Berlin) épületeiben kezdett koalíciós tárgyaláson nagyjából háromszáz politikus vesz részt. A tervezett közös kormányzás súlyponti elemeihez igazítva 22 munkacsoportot alakítanak. A külügyek területét például két munkacsoportra osztották, az egyikben diplomáciai, védelempolitikai és emberi jogi kérdésekkel foglalkoznak, a másikban pedig a menekültügy, a migráció és az integráció kérdéseivel.

A témák felosztása egyben jelzi, hogy hol van leginkább szükség az eltérő politikai irányzatokat képviselő partnerek elképzeléseinek összehangolására.

Az egyik ilyen kérdés éppen a menekültek és a munkavállalás céljával érkező külföldiek ügye. Főleg a nagyvonalú szabályozás mellett kiálló Zöldek és a bevándorlás korlátozására leginkább törekvő FDP programját kell összecsiszolni.

Ugyancsak sok vita várható az adórendszer és az államháztartás kérdéseiben, és az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelem ügyében.

Csaknem minden vitapontra jellemző, hogy a Zöldek és az FDP nézetei állnak a legtávolabb egymástól, az SPD pedig rugalmas, mindkét fél felé nyitott.

Az első napokban a munkacsoportokat és a munkaterveket állítják össze. A tárgyalások fő szakasza október 27-én kezdődik, és várhatóan november 10-ig tart. Utána a pártonként hat vezető politikusból összeállított fő tárgyalócsoport tekinti át a 22 területen elért eredményeket és a még nyitott kérdéseket. A koalíciós szerződést legkésőbb november végére öntik végső formába.

Utolsó lépésként a december 6-val kezdődő héten a szövetségi parlamentben (Bundestag) megválasztják kancellárnak Olaf Scholz eddigi pénzügyminisztert, a szociáldemokraták jelöltjét – aki a 2005 óta kancellár Angela Merkelt váltja a tisztségben –, és megalakítják Németország új szövetségi kormányát.

A szeptemberi Bundestag-választáson az SPD végzett az első helyen, a szavazatok 25,7 százalékával. Eddigi koalíciós társa, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik helyen, a liberálisok 11,5 százalékkal a negyedik helyen végeztek.

A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. A hétfőn ismertetett menetrend szerint ezúttal jóval gyorsabb lehet a folyamat.

Olaf Scholz kormánya lehet az első német szövetségi kormány a második világháború óta, amelyet három partner alkot.

 

Borítókép: Olaf Scholz német pénzügyminiszter és a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, Annalena Baerbock, a német Zöldek egyik társelnöke és Robert Habeck, a Zöldek másik társelnöke, valamint Christian Lindner, a német Szabaddemokrata Párt, az FDP elnöke közös sajtótájékoztatót tart a kormányalakítás lehetőségeinek feltárását szolgáló megbeszélés után Berlinben 2021. október 15-én

Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber