Egy amerikai vezető rabbi szerint Sorost kritizálni nem antiszemitizmus

Egy ember sem állhat kritikán felül azért, mert egy kisebbségi csoport tagja.

2021. 10. 29. 12:10
Soros György
Brüsszel, 2016. június 30. Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin) Fotó: Philippe BUISSIN Forrás: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy a Fox News konzervatív televízión rendszeresen megszólaló amerikai rabbi, aki egyben a Caucus for America politikai aktivista csoport vezetője és a tekintélyes Conference of Jewish Affairs elnöke, megvédte a Soros kritizálása miatt össztűz alá került republikánus virginiai kormányzójelöltet, Glenn Youngkint, akit antiszemitizmussal vádoltak meg – írja a Tűzfalcsoport.

Aryeh Spero szerint a Sorosra irányuló kritikákat antiszemitának bélyegezni igazságtalan és pimasz dolog. 

„Egy ember sem állhat kritikán felül azért, mert egy kisebbségi csoport tagja” – nyilatkozta a rabbi. Hozzátette: „Soros úr aktívan és nyíltan avatkozik be a politikába és befolyásol kormányokat és önkormányzatokat, ezért teljesen legitim dolog őt számonkérni, különösen azt figyelembe véve, hogy baloldali politikát akar Amerikára erőltetni. Ezért a [Youngkint ért] vád egy újabb hazug próbálkozás arra, hogy választást nyerjenek az antiszemita kártya kijátszásával.”

Spero rabbi elmondta továbbá, hogy: „azok, akik Sorosra mutatnak, nem azért teszik, mert zsidó származású, hanem azért, mert ő Soros, aki a hagyományos amerikai értékek egyik legismertebb ellensége.  Jól dokumentált, hogy messze ő az elsődleges finanszírozója azoknak a szélsőbaloldali jelölteknek és csoportoknak, amelyek arra esküdtek fel, hogy Amerikát transznacionális entitássá tegyél. A legtöbb ember nincs is tisztában Soros etnikai hovatartozásával.”

Nyilatkozatát a vallási és politikai vezető így fejezte be:

A legironikusabb és legalattomosabb dolog Sorost a zsidóság egy jelképeként beállítani, mikor valójában a milliárdos egész életében Izrael védelme és a zsidóság túlélése és szükségletei ellen munkálkodott.

„Mindig büszke volt a zsidó közösségtől való elkülönülésére.  Zsidó mártírt csinálni belőle nevetséges, mivel egy életen át elhatárolódott mindentől, ami egyértelműen zsidó. Azok a baloldalon, akik túl gyakran hagyják magára Izraelt, és soha nem törődnek a saját politikai táborukon belül burjánzó antiszemitizmussal, képmutatóak és a győzelmet minden áron az igazság fölé helyezik.”

Glenn Youngkin azután került össztűz alá, hogy Sorost azzal vádolta meg, hogy iskolai választmánynak álcázva politikai aktivistákat ültet be az iskolarendszerbe. „Ezért a hibáért és az iskoláinkban uralkodó jelenlegi káoszért a 40 éve politikusként tevékenykedő Terry McAuliffe a hibás” – mondta Youngkin Burke-ben, egy észak-virginiai városban tartott tüntetésen. Majd hozzátette: „De a Soros György által támogatott szövetségesek is hibásak. Ezek a szövetségesek, akik a progresszív liberális mozgalomban tagjai, politikai szereplőket illesztenek be iskolarendszerünkbe iskolai választmánynak álcázva.”

A baloldal idehaza és nemzetközi szinten is rögtön ugrik, ha úgy érzi, összemocskolhatja az antiszemitizmus vádjával a konzervatív jobboldalt. Láthattuk azonban az elmúlt időszakban, hogy ha az övéik tesznek zsidóellenes kijelentéseket, hallgatnak, esetleg kínos magyarázkodásba kezdenek. Így volt ez akkor, amikor Uj Péter, a 444.hu főszerkesztőjének régi, antiszemita e-mailjei előkerültek, vagy amikor Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester száján csúszott ki egy zsidózás.

Természetesen az antiszemitizmus minden formáját, legyen az fizikai vagy verbális, el kell ítélni. 

Azonban éppen a baloldal az, amelyik vagy ott is zsidóellenességet lát, ahol nyomokban sincsen, vagy saját politikai érdekei mentén szemet huny a valódi zsidózás felett – olvasható a portálon.  

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.