Egyre agresszívabbak a Spanyolországba érkező migránsok

Egyre agresszívabbak a Spanyolországba érkező migránsok. A melillai hatóságok beszámolója szerint az illegális afrikai bevándorlók újabban katonai taktikával, több száz fős csoportokba verődve próbálják megtörni a határrendészet erővonalát. Idén már több mint félszáz rendőrt sebesítettek meg, miután horoggal, kövekkel és üvegekkel támadtak rájuk.

Tóth Brigitta (MWH, Alicante)
2021. 10. 26. 14:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai taktikával próbálnak betörni Spanyolországba a migránsok. Melilla határához az utóbbi hónapokban több száz fős csoportokba szerveződve, kövekkel, üvegekkel felszerelkezve érkeztek, és céljuk eléréséért nem riadtak vissza az agresszivitástól sem. A rendőrség szerint az illegális bevándorlók egyre okosabban és „tökéletesen szervezetten” dolgoznak. 

Szeptember végén négyszázan, október elején hétszázan gyűltek össze az autonóm város határánál, majd kisebb csoportokra osztódtak és több irányból ostromolták meg a határvonalat, mintha egy katonai bevetésen lennének. Emiatt a védekező ügynököknek is több területre kellett összpontosítaniuk. A migráns csapatok megfékezésének sikere csak annak volt köszönhető, hogy a marokkói hatóságok besegítettek nekik. 

Kevésbé volt sikeres a következő roham visszaszorítása, október közepén. Akkor több tucat bevándorlónak sikerült átugrania a kerítést, ráadásul egy olyan helyen, ahová a csendőrség behatolásgátló rendszert is telepített. A migránsok üvöltve rohantak végig Melilla utcáin, a „győzelem” és a „szabadság” szót skandálták, így ünnepelték sikerüket, csakúgy, mint az egyik nyári invázió idején. 

A migránsok egyre erősödő agresszivitására hívja fel a figyelmet az autonóm város egyik politikai csoportja, az Adelante Melilla. Carlos López a mozgalom irányító bizottságának vezetője kiemelte: az elmúlt hónapokban 61 fegyverrel és védőfelszereléssel tökéletesen felszerelt csendőr sérült meg a migráns-támadásokban. Nyáron egy 150 fős szubszaharai férfiból álló társaság kövekkel, üvegekkel és egyéb eszközökkel rohanta le a melillai határrendészet tagjait. A kísérlet során húsz egyenruhás sérült meg, hasonlóra korábban nem volt példa. 

Októberben az egyik afrikai állampolgár horoggal felszerelkezve érkezett a határhoz egy 12 fős csapat tagjaként, mellyel könnyebben fel tudott kapaszkodni a több mint hat méter magas kerítésre. Az eszköz végül támadásra is tökéletesnek bizonyult, ugyanis állon ütötte vele az őt visszatartani próbáló csendőrt, akinek súlyos sérülését több öltéssel varrták össze. A csoportból végül heten sikeresen átjutottak Melillába. 

Csendőrségi szakszervezetek is megerősítették a növekvő agresszivitást. Tájékoztatásuk szerint csak a melillai határvidéken augusztusban 2000 ember kísérelt meg illegális határátlépést és 450 főnek ezt sikerült is megvalósítania. A szervezet szerint nincs olyan nap, amikor valaki ne próbálná meg átlépni a melillai határt, az erőszak pedig tisztán érzékelhető. A melillai tartományi főtitkár, Sergio Juan Márquez hozzátette: a migránsok egyre inkább arra törekednek, hogy „megtörjék a rendőrségi erővonalat és már jól tudják, hogy ez csak úgy sikerülhet, ha minél többen érkeznek egyszerre a határhoz”, ezért egyre nagyobb létszámú támadásokkal kell számolni. 

A helyiek beszámolói szerint a határt sikeresen átlépő, fedél és pénz nélkül élő migránsokkal is rendszeresen gond van. Lopnak, autókat törnek fel, a vandál csapatok kukákat, konténereket és kocsikat gyújtanak fel, rettegésben tartva a helyieket. Sőt mivel mindenki a megélhetésért küzd, egymással is konfliktusba keverednek. Néhány nappal ezelőtt a szintén állandó migrációs nyomás alatt lévő másik exklávéban, Ceutában egy parkolónál alakult ki verekedés, ahol egy migránscsapat az autók ki-behajtását koordinálva próbált aprópénzt szerezni a sofőröktől, de egy másik csoport is szeretett volna részesülni a pénzkeresési lehetőségből. A verekedésnek a városban szüntelenül járőröző rendőrök vetettek véget. 

A melillai szervezetek és politikai csoportok egyöntetűen úgy vélik: sokkal több járőrre és légi rendészetre is szükség lenne ahhoz, hogy a növekvő migrációs nyomást és a jobb életre vágyó migránsok agresszivitását fékezni lehessen. A kormány egyelőre nem reagált a felvetésre, legutóbb október közepén telepítettek új drónokat és biztonsági kamerákat a határkerítés környékére, hogy könnyebben figyelemmel tudják kísérni az illegális bevándorlók mozgását, de egyéb határvédelmi intézkedést nem jelentettek be.  

Az Adelante Melilla vezetője, Carlos López szerint „a hatóságok emberei naponta kockáztatják testi épségüket csak azért, hogy megvédjék a határkerítést a migránsoktól”, ezért segítségre van szükségük, és ezt a kényes kérdést nem lehet elodázni.

Twitter-oldalán közzétett videójában követelte a központi kormánytól, hogy „“sürgősen szervezzen egy találkozót a térségben” a belügy- és külügyminiszter, a csendőrség, valamint az Európai Unió képviselőivel és dolgozzanak ki együtt egy projektet annak érdekében, hogy  minél gyorsabban és hatékonyabban megerősítsék a melillai határ védelmét még mielőtt késő lenne és újabb migrációs hullám árasztaná el az autonóm várost. 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Spanyolország területére 2021. január 1-je és szeptember 30-a között 28 ezer 729 migráns érkezett illegálisan. Ez 51 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Források: RTVE, ElMundo, 20Minutos, OKDiario, ElPuebloDeceuta, OKDiario

Borítókép: YouTube/Képernyőfotó

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.