időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Könnyebben kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt a Spanyolországban élő migránsok

2021.10.20. 17:54
Könnyebben kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt a Spanyolországban élő migránsok

Egy afrikai migráns fényes nappal támadott meg egy rendőrt Milánóban · Ikerpár nemváltó műtétjét végezték el Firenzében · Rabszolgákat tartottak a Belgiumban született dzsihadisták · Könnyebben kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt a Spanyolországban élő migránsok.

Egy afrikai migráns fényes nappal támadott meg egy rendőrt Milánóban

Hatalmas husánggal esett neki egy rendőrnek egy kameruni származású hajléktalan, miután a rendfenntartó erők tagjai igazoltatni akarták gyanús viselkedése miatt. Először üvegekkel dobálta meg, majd egy felkapott fahusánggal sebesítette meg egyiküket. A rendőrök kezdetben könnygázzal próbálták ellehetetleníteni, majd megfélemlítő lövést adtak le a levegőbe. Az elkövető menekülése közben több járókelőt is bántalmazott. A Liga tanácsosa, Silvia Sardone a baloldali városvezetést vonja felelősségre a büntetlenül kóborló afrikai migránsok miatt, akik úgy érzik, felelősségre vonás nélkül azt tehetnek, amit akarnak.

Forrás: ilgiornale.it

Ikerpár nemváltó műtétjét végezték el Firenzében 

Fiúból lánnyá alakult egy 23 éves ikerpár. A nemváltó orvosi beavatkozást egy napon végezték el az ikerpár mindkét tagján a firenzei Careggi kórházban. Giulio és Guido a műtétet követően Giulia és Gaia néven lettek anyakönyvezve. Ez az első, ikreken azonos időben végrehajtott nemváltó beavatkozás Olaszországban. A testvérpár úgy nyilatkozott, szabad elhatározásból, szüleik támogatásával hozták meg a döntést. Mindig is lánynak érezték magukat, nagykorúvá válásukig hormonkezeléseket kaptak, míg meg nem valósulhatott a végleges fizikai átalakulás – számolt be róla az ikerpár. A hírt közlő napilap hozzáteszi, hogy nemváltoztató műtéttel vagy hormonterápiával csupán a fizikai külsőségek változnak meg, genetikailag lehetetlen a biológiai nemtől megszabadulni.

Forrás: lanuovabq.it

Rabszolgákat tartottak a Belgiumban született dzsihadisták

A belga napilap, a Le Soir legfrissebb értesülései szerint újabb két belga születésű dzsihadistáról derült ki, hogy jazidi rabszolgákat tartottak szíriai tartózkodásuk során. Az egyik belga rabszolgatartó annak a belga állampolgárságú  Abdelhamid Abaaoudnak az öccse, aki a 2015. novemberi párizsi terrortámadások egyik kitervelője és irányítója volt. Abdelhamid 2014-ben hurcolta el akarata ellenére az akkor 13 éves öccsét, Younes Abaaoudot, akit arra kényszerített, hogy Szíriában dzsihadista felkelők oldalán harcoljon. Szíriai tartózkodása alatt a fiatalabb Abaaoud azonban hamar asszimilálódott, és közel-keleti otthonában tizenévesen már több, az Iszlám Állam által elrabolt jazidi rabszolganőt is tartott. Younes Abaaoud rabszolgáinak egyike, egy 22 éves jazidi nő tett tanúvallomást a Leuveni Katolikus egyetem és a terrorizmus áldozatait felkutató belga szervezet kutatóinak. A fiatalabb Younes végül Szíriában, a dzsihadisták oldalán harcolva halt meg. A másik rabszolgatartó brüsszeli férfi, Abu Talha al-Belgiki, belga nevén Yassine Cheikhi ugyancsak az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában. Cheikhi 2019 óta Szíria északkeleti részén raboskodik, egy kiskorú fiút tartott maga mellett rabszolgaként Szíriában. A brüsszeli ügyészség jelenleg hat belga személy ellen folytat nyomozást, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy részük volt a jazidiak rabszolgasorsba taszításában.

Források: bladi.net, rtbf.be

Könnyebben kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt a Spanyolországban élő migránsok 

A hírt José Luis Escrivá szociális ügyekért és bevándorlásért felelős tárcavezető jelentette be. Közölte: a miniszterek tanácsa egy év munkafolyamat után elfogadta az új bevándorlási törvényt, amelynek köszönhetően 15 ezer kiskorú, illetve fiatal bevándorló könnyebben fogja tudni megszerezni a legális tartózkodásához szükséges papírokat, ezzel együtt pedig gyorsabban juthatnak munkalehetőségekhez is. A jelenlegi kilenc hónap helyett már három hónap alatt meg tudják majd szerezni a dokumentumokat, és lehetővé válik számukra, hogy már 16 éves kortól dolgozhassanak. A spanyol kormány célja, hogy kiemelje az érintetteket az illegálisan végzett tevékenységekből, és biztosítsa számukra a jobb élethez való feltételeket. Az új törvény elsősorban a fiatal migránsok támogatását célozza, ezért a kedvezményekkel csak azok élhetnek, akik még nem töltötték be a 23. életévüket.

Forrás: cadenaser.com

(A borítóképen Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjébe 2021. szeptember 15-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Ángel Medina G.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.