Koronavírus: beoltatlan ápolók okozhatták idős németek halálát

Merkel szerint a lakosság egyetlen csoportjának sem kell kötelezővé tenni a védőoltást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 30. 19:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc bentlakó halálát okozta a koronavírus egy kelet-németországi idősotthonban. A Berlintől északra lévő schorfheidei intézmény 42 lakója és a személyzet 15 tagja kapta el a Covid–19 betegséget.

Feltételezések szerint az otthon beoltatlan ápolói adták tovább a kórokozót a kétszeres beoltottságuk ellenére sérülékenynek bizonyult idős embereknek.

– Az otthonban kialakult súlyos helyzet oka, hogy bár a bentlakókat beoltották, a dolgozók között az átoltottság viszonylag alacsony, mintegy 50 százalék – mondta az Antenne Brandenburg rádiónak Heike Zander közegészségügyi tisztviselő, aki elszomorítónak nevezte, hogy a gondozó intézetek dolgozóinak még mindig nem kötelező a Covid–19 elleni oltás Németországban.

Angela Merkel távozó kancellár azt mondta, súlyosan aggasztja őt a fertőzések és a kórházba kerülők számának emelkedése.

Németország eddig a lakosság egyetlen csoportjának sem tette kötelezővé a SARS–CoV–2 koronavírus okozta betegség (Covid–19) elleni oltást, és Merkel azt mondta, továbbra is támogatja ezt az álláspontot.

Németország járványellenőrző központja, a Robert Koch Intézet (RKI) jelentése szerint a 100 ezer főre jutó új fertőzöttek számának hétnapos átlaga 145,1-en állt szombaton. Az előző nap ugyanez az adat még 139,2 volt, egy héttel ezelőtt pedig pontosan 100. A német egészségügyi intézmények az előző 24 órában 21 543 újonnan azonosított fertőzöttet jelentettek az RKI-nak. Egy héttel korábban 15 145 volt az aznapi új fertőzöttek száma. A Covid–19-ben elhunyt áldozatok napi száma ugyanakkor csak csekély mértékben emelkedett, és 90 volt a szombati jelentésekben az egy héttel korábbi 86-hoz képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.