időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Lapozó: A francia nemzetgyűlés megszavazta a homoszexuálisok reparatív terápiáját tiltó törvényjavaslatot

Forrás: Mediaworks
2021.10.06. 13:27
Lapozó: A francia nemzetgyűlés megszavazta a homoszexuálisok reparatív terápiáját tiltó törvényjavaslatot

Koronavírus elleni oltást helyettesítő gyógyszerhez kér sürgősségi engedélyt az AstraZeneca · Belgium Facebook kampánnyal akarja meggyőzni az afgán migránsokat, hogy ne jöjjenek az országukba · Katalónia bevezeti a Covid-útlevelet az éjszakai életben · A francia nemzetgyűlés megszavazta a homoszexuálisok reparatív terápiáját tiltó törvényjavaslatot.

Koronavírus-oltást helyettesítő gyógyszerhez kér sürgősségi engedélyt az AstraZeneca 

Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósághoz (FDA) fordult a svéd-brit gyógyszergyártó, hogy ideiglenesen engedélyezze a gyógyszercég Covid-19 tüneteinek kezelésére szolgáló készítményét. Az AZD7442 nevű gyógyszer egy „antitest-koktél”, melyet elsősorban olyan embereknek szánnak, akiknek nem adható be az oltás, mert legyengült az immunrendszere, mint például a szervátültetetteknek, vagy a kemoterápián átesőknek, illetve azoknak, akik más okokból nem fejlesztenek saját antitestet. A gyógyszergyártó klinikai vizsgálatai szerint, amelyeket nagyrészt legyengült immunrendszerű betegeken végeztek, a koronavírusos tünetek kialakulásának kockázata 77 százalékkal csökken a gyógyszer használatával. Korábban már más hasonló készítmények kaptak engedélyt a gyógyszerhatóságtól, de azzal a különbséggel, hogy azok a már meglévő fertőzés kezelésére használatos szerek, ez a készítmény viszont a megelőzésre készült. 

Forrás: DN

Belgium Facebook kampánnyal akarja meggyőzni az afgán migránsokat, hogy ne jöjjenek az országukba 

Belgium külügyminisztériuma a Facebookon indít kampányt, amellyel a Belgiumba tartó, úgynevezett másodlagos migrációt szeretné csökkenteni az Európa-szerte jelenleg nagy számban található új afgán bevándorlók körében. A belga kormány nyíltan kimondott célja, hogy eltántorítsa a már más EU tagállamban menedékkérelmet benyújtott afgánokat attól, hogy Belgiumban is próbálkozzanak. 

A belgiumi bevándorlási hivatal szeptemberi statisztikái szerint háromezer afgán migráns kért menedéket Belgiumban, közülük hétszázan azonban már másik európai tagállamban is aktív kérelemmel rendelkeznek, ezért őket Belgiumnak kell visszaszállítani az adott tagállamba. 

„Azok, akik háború elől menekülnek, biztonságos menedékhez kell, hogy jussanak, de Európában ez nem azt jelenti, hogy mindenki oda mehet, ahova akar. A célunk az, hogy ezzel a szabállyal minden menedékkérő tisztában legyen. Nem engedhető meg, hogy egyedülállók és családok tömegei bóklásszanak keresztül-kasul Európán. Ha valakinek már van valahol érvényes menedékkérelme, annak elbírálását az adott ország területén kell megvárnia ”- jelentette ki Sammy Mahdi, Belgium menekültügyi és bevándorlásért felelős államtitkára.

Forrás: The Brussels Times

Katalónia bevezeti a Covid-útlevelet az éjszakai életben 

Másfél év után péntektől ismét kinyithatnak a diszkók a régióban, de a kormány csak bizonyos korlátozások mellett engedélyezi működésüket: csak azok léphetnek be, akik rendelkeznek Covid- útlevéllel, vagyis igazolják, hogy be vannak oltva vagy pedig teszttel bizonyítják, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal. Ezen kívül a bulizni vágyóknak továbbra is fel kell tenniük a maszkot, melyet csak a fogyasztás idejére vehetnek le. Megnyitják a tánctereket is, a szórakozóhelyeknek emellett be kell tartaniuk a 70 százalékos férőhely-korlátozást. Katalónián kívül eddig egyetlen spanyol régió, Galícia ragaszkodott a Covid-útlevél bevezetéséhez, melyhez ott már a bíróság is hozzájárult. Valencia elnöke, Ximo Puig október 9-től szintén megkövetelte volna a Covid- útlevelet az éjszakai életben, ám a szakma képviselői szerint “jogilag kifogásolható a lépés”, így ez a téma egyelőre függőben marad. A dél-spanyol régióban ugyanakkor a hétvégétől gyakorlatilag minden korlátozó előírást megszüntetnek a beltéri maszkviselési kötelezettség kivételével.

Forrás: ABC, ABC

A francia nemzetgyűlés megszavazta a homoszexuálisok reparatív terápiáját tiltó törvényjavaslatot 

A francia nemzetgyűlés első olvasatban megszavazta az LMBTQ emberek szexuális irányultságának megváltoztatását célzó reparatív, más néven konverziós terápiákat tiltó törvényjavaslatot, és a szöveget a francia szenátus elé terjesztette. 

A törvénytervezet nem csak tiltja a heteroszexuális orientáció kialakítását célzó terápiák alkalmazását, hanem egyúttal azt is kilátásba helyezi, hogy az ilyen jellegű kezeléseket előírók vagy elvégzők bűncselekményt követnek el. Ezeknek a büntetési tétele két év szabadságvesztés és 30 ezer euró pénzbírság lesz. Súlyosbító körülmények esetén a kiszabható büntetés még ennél is nagyobb lehet, ha a konverziós terápiát például fiatalkorú számára írják elő. A törvénytervezet szerzője Laurence Vanceunebrock, Macron pártjának, az LREM-nek a tagja, aki Bastien Lachaud-val, a radikális baloldali párt, a La France Insoumise képviselőjével, 2019-ben parlamenti vizsgálatot végzett a franciaországi reparatív terápiák feltérképezésére. Vanceunebrock és Lachaud azt állították, hogy Franciaországban a reparatív terápiák között leggyakrabban hipnózist, hormonális kezelést, elektrosokkot, ördögűző szeánszokat alkalmaznak, és hogy az önmegtartóztatásra felszólítás és a családok által kierőltetett heteroszexuális házasságkötések is a Franciaországban leggyakrabban használt konverziós terápiák között szerepelnek.

Forrás: BMFTV

Borítókép: Laurence Vanceunebrock (fotó: Reuters)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.