Lapozó: Az USA-ban kiadták az első nembináris útlevelet

Migránstámadás áldozata lett egy spanyol rendőr · Mecsetet építenek Olaszországban a baloldali aktivisták · Alkotmányellenesnek minősítette a bíróság a második spanyolországi szükségállapotot is · Az USA-ban kiadták az első nembináris útlevelet.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 28. 13:44
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránstámadás áldozata lett egy spanyol rendőr

Az egyenruhás egy zaragozai buszon arra kérte a marokkói állampolgárt, hogy tegye fel a maszkot, mert ez az érvényben lévő előírás a koronavírus-járvány miatt. A bevándorló ahelyett, hogy teljesítette volna a rendőr kérését, ráugrott és addig ütötte, míg össze nem esett, majd többször bele is rúgott. Az ügynök, akinek életét a többi utas mentette meg, súlyos agyvérzéssel került kórházba, és több csontja zúzódott. A marokkói migránst a több száz kilométerre lévő Alicantéban találták meg a hatóságok, a zaragozai bíróság pedig már ki is szabta rá a büntetést, és ideiglenesen börtönbe záratta. A bíró szerint ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy elszökik, mivel már jegyet vásárolt magának egy milánói járatra. A fogvatartott elmondta a saját verzióját az eseményekről: beismerte, hogy megtámadta a rendőrt, de azzal védekezett, hogy részeg volt, ráadásul pár perccel a történtek előtt egy másik rendőr is intézkedett vele szemben, ettől lett ideges. A szemtanúk szerint mindkét állítása hazugság, és szimplán az agresszió vezette cselekedeteit.

Forrás: www.abc.es

Mecsetet építenek Olaszországban a baloldali aktivisták

Jótékonykodási kezdeményezést indítottak a baloldali Hering-mozgalom tagjai, hogy mecset épülhessen Pisa városában. Az önmagát heringeknek nevező baloldali tábor a 2020-as helyhatósági választásokkor Matteo Salvini antagonistájaként jelent meg Olaszországban. Mostanra a muszlim közösség támogatóivá nőtték ki magukat. Göröngyös út vezetett a pisai mecset építési engedélyének megszerzéséig, a helyi jobboldali vezetés éveken keresztül visszautasította a terveket. A muszlim közösség megsegítői, a mecset felépítésének támogatói lettek a heringek. Október utolsó napján az épülő mecset helyszínén hatalmas szabadtéri közös ebédre toborozzák az adakozni szándékozókat. A jótékonykodáson túl a kezdeményezés egyben erődemonstráció is a jobboldali Ligával szemben, mely 2007-óta akadályozta a muszlim közösség terjeszkedését. A pisai mecset megépítését 2,8 millió euró fedezné. Mostanáig 138 adakozó jóvoltából 8356 euró gyűlt össze.

Forrás: www.ilgiornale.it

Alkotmányellenesnek minősítette a bíróság a második spanyolországi szükségállapotot is

Az alkotmánybíróság ítélete szerint a tavaly októberben kihirdetett veszélyhelyzeti állapot, melyet hat hónapig tartott fenn a spanyol kormány, megalapozatlan és ésszerűtlen volt, ráadásul érvényességi ideje során egyszer sem vizsgáltatta felül a parlamenttel, ami az alkotmánnyal teljességgel összeegyeztethetetlen. A bírói határozat arra is rámutat, hogy a második szükségállapotot úgy hirdették ki, hogy közben a központi kormány nem limitálta az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, azt ehelyett átruházta az autonóm régióvezetőkre anélkül, hogy tisztában lett volna azzal, hogy azok milyen intézkedéseket terveznek bevezetni a lakosság korlátozására és a járvány leküzdésére. A bírák szerint ráadásul a kormánynak lehetőséget kellett volna biztosítania az intézkedés felfüggesztésére azokon a területeken, amelyek epidemiológiai mutatói annak fenntartását nem indokolták. Az alkotmánybíróság döntése várhatóan azt eredményezi, hogy a kormánynak a második vészhelyzet idején kiszabott bírságokat is vissza kell majd fizetnie az állampolgároknak. Az első, 2020 márciusától június végéig elrendelt szükségállapot idején beszedett büntetések (kb. 42 milliárd forintnak megfelelő összeg) visszatérítését múlt héten rendelte el a bíróság.

Forrás: www.vozpopuli.com

Az USA-ban kiadták az első nembináris útlevelet

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán jelentette be, hogy kiadta az ország első olyan útlevelét, amelyben már X-szel jelölték meg a dokumentum nembináris vagy interszexuális tulajdonosának a nemét. A külügyminisztérium szóvivője, Ned Price tájékoztatása szerint az amerikai állampolgárok 2022 elejétől igényelhetik a szokásos módon és elkészülési határidővel az új nemi identitásuknak megfelelő új útlevelet, vagy a korábbi cseréjét. Addig a kormány a szükséges nyomtatványok és a hivatalok elektronikus rendszerének átállítását végzi el az USA összes tagállamában.

Az első X nemű útlevél soron kívüli kiadásáról szóló külügyminisztériumi hír nem sokkal azután látott napvilágot, hogy Dana Zzyym, egy Colorado állambeli interszexuális, nembináris személy feljelentést tett az USA külügyminisztériuma ellen, azért, mert a férfi és női megjelölésen kívül Zzyym nem tudott más opciót bejelölni saját útlevélkérelmén. Az amerikai külügyminisztérium bejelentése után az LMBTQ-jogvédő szervezet, a Lambda Legal – amely Zzyym jogi képviseletét látta el a perben – közleményben erősítette meg, hogy az USA első nembináris útlevelét Dana Zzyym kapta meg.

Források: www.npr.org, www.state.gov

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.