időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Lapozó: Várhelyi Olivér magyar uniós biztost támadja egy brüsszeli lap

Forrás: MEDIAWORKS
2021.10.05. 13:14 2021.10.05. 17:54
Lapozó: Várhelyi Olivér magyar uniós biztost támadja egy brüsszeli lap

Rabszolgaként tartott afrikai és kelet-európai migránsokat egy spanyolországi maffia Valladolidban · Belgiumban üres polcok várják a vásárlókat a nagy hipermarketekben · Alig két nappal felállítása után megrongálták George Floyd szobrát · Várhelyi Olivér magyar uniós biztost támadja a Politico.

Rabszolgaként tartott afrikai és kelet-európai migránsokat egy spanyolországi maffia 

Három embert tartóztattak le, miután egy mezőgazdasági területen napi 16 órán át dolgoztattak többek között arab és román állampolgárokat a végsőkig kizsákmányolva őket. A bevándorlókat a tűző napon dolgoztatták, szállást pedig rendkívül rossz körülmények között biztosítottak nekik. Rovarokkal teli matracokon, egy bádogtető alatt aludtak, fizetést pedig szinte alig kaptak. A büntetlen előéletű letartóztatottak fenyegetésekkel és támadásokkal vették rá a migránsokat a munkára, kihasználva, hogy azok nem voltak tisztában a helyi jogszabályokkal. A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövetők egy nagyobb hálózat tagjai voltak, akik félrevezető hirdetésekkel vonzzák magukhoz mezőgazdasági munkára a külföldi, kiszolgáltatott állampolgárokat, hogy aztán kizsákmányolják őket. Csak Valladolid tartományban az elmúlt hónapokban több hasonló eset került nyilvánosságra.

Forrás: El País

Belgiumban üres polcok várják a vásárlókat a nagy hipermarketekben 

A belgiumi áruszállítási és logisztikai szövetség, a Febetra szerint jelenleg legalább ötezer kamionsofőr hiányzik az ország élelmiszerellátását biztosító logisztikai rendszerből. A szövetség képviselője, Isabelle De Maegt szerint Belgium csak akkor kerülheti el, hogy Nagy-Britannia sorsára jusson, ha talál valahol ötezer olyan tehergépjármű-sofőrt, aki azonnal munkába is tud állni. 

Belgium flamand régiójának gazdasági és foglalkoztatási minisztere, Hilde Crevits a belga hírügynökségnek adott tájékoztatásában elmondta, hogy a régió idén már csaknem ezer új hivatásos gépjárművezető képzését fejezte be. Ha az év hátralévő részében hasonló ütemben tudják folytatni a képzéseket, akkor csak 2021-ben több új sofőrt biztosítottak az áruszállítási szektornak, mint az elmúlt öt évben összesen. A projekthez a belga honvédelmi minisztérium is hozzájárul a katonai sofőrök kiképzésére használt terültek rendelkezésre bocsátásával. A flamand közösségi közlekedési vállalat, a De Lijn pedig gépjárművezető-oktatók bevetésével vállal részt Belgium élelmezésében.

Forrás: The Brussels Times

Megrongálták George Floyd szobrát 

Két nappal George Floyd mellszobrának másik városrészbe helyezése után egy amerikai fiatal festékkel öntötte le a 2020 májusában rendőri intézkedés közben elhunyt, büntetett előéletű afroamerikai férfi emlékművét. A New York városában, a Union Square terén elhelyezett szobrot lelkes önkéntesek csoportja tisztította meg kamerák előtt. A megrongált George Floyd-szobor Chris Carnabuci szobrász alkotása és része annak a vándorkiállításnak, amely többek között a közismert afroamerikai polgárjogi harcosnak, John Lewis-nak, és a szintén rendőri intézkedés közben elhunyt és szintén afroamerikai Breonna Taylornak állít emléket. A festékkel leöntött alkotást már második alkalommal éri támadás: a korábban Brooklynban elhelyezett művet a híradásokban „fehér felsőbbrendűséget hirdető” csoportként definiált társaság rongálta meg még júniusban.

A szobor alkotója, Chris Carnabuci azzal reagált az újabb rongálás hírére, hogy „ezek a támadások is azt bizonyítják, hogy hosszú út áll még előttünk, és hogy soha nem szabad feladnunk a harcot”.

Forrás: Le Parisien

Várhelyi Olivér magyar uniós biztost támadja a Politico 

A magyar uniós biztosról, Várhelyi Olivérről közölt lejárató cikket kedden a Politico. A brüsszeli lap azzal vádolja a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős bizottsági portfólió tulajdonosát, hogy félresöpri a „jogállamisági” aggályokat, amikor a nyugat-balkáni országok, kiváltképp Szerbia uniós integrációját sürgeti. A Politico szerint Várhelyi ezzel nem az Európai Bizottság, hanem a magyar kormány érdekeit érvényesíti. A lap egyetlen forrását sem nevezi meg, névtelenséggel minősíti rossznak a magyar biztos munkáját. A cikk egy részében azt vetik Várhelyi szemére, hogy a bizottság készülő, Szerbiáról szóló országjelentésében megkérdőjelezte a civil szervezetek negatív véleményét a szerb jogállamiságról. A brüsszeli lap szerint ez a „tudományos szakemberek” véleményének félresöprése. Azt is kiemelik, hogy a magyar biztos kabinetje az uniós dokumentumokban nem szívesen nevesíti az LMBTQ-jogok törökországi helyzetét. Várhelyi az erről szóló felvetésre egy e-mailben csak azt felelte a Politicónak: „a múlt évi bővítési csomagban Ankara esetében 58 alkalommal volt jelen LMBTQ-kritika”. Sokat elárul a brüsszeli lap munkamódszereiről, hogy azzal vezetik fel a cikket, hogy a magyar biztos nem volt hajlandó szóba állni velük, miközben Várhelyi Olivér a kérdéseikre adott írásbeli válaszait sorra idézik a cikkben. Korábban egyébként épp a Politico szellőztette meg kárörvendve, hogy Ursula von der Leyen elnök a magyar biztost két, egymást követő karácsonyra is beosztotta brüsszeli ügyeletesnek.

Forrás: Politico

Borítókép: Várhelyi Olivér felszólal az emberi jogokról és az európai migrációs politikáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben (MTI/EPA/AP/Francisco Seco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.