Megbukott a román kormány

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára a legfontosabb, hogy újraépítsék a kormánykoalíciót.

CITU, Vasile-Florin
Bukarest, 2021. oktber 5. Florin Citu romn miniszterelnk a koalcis kormnynak megbuktatst clz bizalmatlansgi indtvny vitja eltt a ktkamars romn parlament egyttes lsn Bukarestben 2021. oktber 5-n. A rendszervlts ta a mostani a 44. bizalmatlansgi indtvny Romniban. A bukaresti parlament eddig t kormnyt vltott le. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a román parlament az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát, így megbukott a Florin Cîţu vezette kormány. A PSD mellett a koalícióból nemrég kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a rendszer-, oltás- és magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség képviselői, szenátorai is a kormány menesztésére voksoltak.

Az újabb bukaresti politikai válság megoldására nem várható gyors megoldás. 

Fejre esett, véres fejű Superman-szobrot visz egy férfi az ülésterem bejáratához az ülés kezdete előtt. Fotó: Andreea Alexandru

Az USR csak akkor hajlandó újra tárgyalni a hárompárti koalíció helyreállításáról, ha Klaus Johannis nem a most megbukott Cîţut jelöli újra miniszterelnöknek. Első körben ezt az államfő meg sem tehetné egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében. Azt ugyanakkor maga Cîţu sem zárta ki, hogy az általa elnökölt Nemzeti Liberális Párt (PNL) a második körben javasolja majd őt kormányfőnek. Eszerint Johannis első körben Nicolae Ciucă védelmi vagy Lucian Bode belügyminisztert bízhatja meg kormányalakítással, de a jelölt a bizalmi szavazás előtt visszalépne, megteremtve a lehetőséget a most megbukott miniszterelnök ismételt kinevezésére. A PNL és az USR amúgy sem szívélyes viszonya az utóbbi hetekben rendkívüli módon elmérgesedett, ami jelenleg szinte elképzelhetetlenné teszi a gyors kibékülést. Florin Cîțu parlamenti felszólalásában azt mondta, az őt megillető helyre került a magát reformistának nevező USR. „A szocialistákkal és a szélsőséges, vírustagadó és oltásellenes AUR-ral pendülnek egy húron” – fogalmazott Cîțu.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára a legfontosabb, hogy újraépítsék a kormánykoalíciót

 – nyilatkozta a bukaresti sajtónak Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a bizalmatlansági indítványról való szavazást megelőzően. Szerinte egy szakértői kormány felállítása nem lenne működőképes, csakis politikai alapon felállított alakulat lehet kormányzóképes, míg az előre hozott választások megtartásának egy vagy két év múlva lenne értelme. A PNL és az RMDSZ alkotta kabinet az elkövetkező időszakban ügyvivői kormányként működik.

A politikai instabilitás kicsúcsosodása az eddigi legsúlyosabb járványhelyzetben éri Romániát. Kedden megdőlt az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések, a járvány miatti elhalálozások és a kórházban kezelt koronavírusos betegek számának rekordja. Az egy nap alatt jegyzett 15 037 új esettel párhuzamosan az elmúlt 24 órában 252-en haltak meg koronavírusos megbetegedés következtében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.