időjárás -2°C Natália 2021. December 9.
logo

Megválasztották Donald Tuskot a fő lengyel ellenzéki párt elnökének

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.24. 12:36 2021.10.24. 14:26
Megválasztották Donald Tuskot a fő lengyel ellenzéki párt elnökének

Megválasztották a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökének Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Néppárt (EPP) elnökét a párton belüli tisztújító szavazás vasárnap ismertetett eredménye szerint. Donald Tusk egyetlen jelöltként pályázott az elnöki posztra, miután a lehetséges fő riválisa, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke lemondott a jelöltségről.

– A 240 regionális választóbizottságban szombaton lebonyolított szavazás során több mint 11 ezer párttag voksolt Tuskra, ami 97,4 százalékos támogatottságot jelent 

– közölte vasárnap délelőtti sajtóértekezletén a PO választási biztosa, Dorota Niedziela.

Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg az egyik alelnöknek, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Ő akkor arra tett ígéretet, hogy megerősíti a PO-t a következő, 2023-ban esedékes hazai parlamenti választásokra.

A PO-nak októberben átlagosan 28 százalékos támogatottságot mértek országosan, míg a kormányzó Jog és Igazságosságé (PiS) 38 százalék volt.

Tusk júliusban, amikor átvette a párt irányítását az alelnöki posztra visszalépő Borys Budkától, bejelentette: hónapokon belül távozik a EPP elnöki posztjáról. Az európai pártcsalád új elnökét a tervek szerint jövő áprilisban választják meg.

Borítókép: Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart az ellenzéki Polgári Platform (PO) tisztújító szavazásán a lengyelországi Sopotban 2021. október 23-án Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa