időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Miért gyilkolták meg a brit konzervatív képviselőt?

László Dávid
2021.10.18. 09:50 2021.10.18. 12:13
Miért gyilkolták meg a brit konzervatív képviselőt?

Milyen indíték vezérelhette a brit állampolgárságú, de szomáliai származású Ali Harbi Alit, hogy 17 készúrással végezzen az ötgyermekes brit konzervatív képviselővel, Sir David Amess-szel? – az első sokk után ez a kérdés foglalkoztatja a brit rendőrséget és a sajtót. Hiszen a veterán politikus inkább állatbarát kampányaival és erős euroszkepticizmusával volt hangos, mintsem iszlám- vagy bevándorlás-ellenességével, amely esetleg kiprovokálhatta volna a támadást.

Nem volt szerencséje. Nem a politikai nézetei miatt került a célkeresztbe. Nem kifejezetten őt célozták

– nyilatkozta a Telegraph című lapnak egy, a nyomozás részleteire rálátó forrás az eddigi információk alapján. Úgy tudják, az elkövető más képviselőkkel, kormánypártiakkal és ellenzékiekkel egyaránt végzett volna, Sir David Amess-re pusztán a véletlen folytán esett a választása, miután hozzá sikerült először időpontot egyeztetnie egy személyes találkozóra. Vizsgálnak ugyanakkor más lehetséges teóriákat is.

Felmerült, hogy a képviselőt konzervatív nézetei, esetleg gyakorló kereszténysége, netán Izrael-barátsága miatt gyilkolták meg. 

Anjem Choudary radikális hitszónok hétvégén felvetette: a politikus korábban az Izrael Konzervatív Barátai csoportosulás tiszteletbeli titkára volt, „a terrorállamhoz fűződő barátsága” miatt is célba vehették. De a hatóságok vizsgálják a Katarhoz fűződő viszonyát is, ahonnét legutóbb éppen múlt héten tért haza.

Istentisztelet David Amess emlékére. Katolikus hite miatt került célkeresztbe? Fotó: Andy Rain

A merénylet körülményeiből ugyanakkor úgy tűnik, hogy a tettes kifejezetten csak őt akarta megölni, nem a vérontás volt a célja, hiszen a támadásban senki más nem sérült meg. Ebből következtetve elképzelhető, hogy valójában a „brit politika” állt a célkeresztben.

Amit a letartóztatott gyanúsítottról, Ali Harbi Aliról eddig tudni lehet, az alapján a 25 esztendős fiatal nem igazán illik a tipikus terroristaképbe. A fiatalember szomáliai szülők gyermekeként már Nagy-Britanniában nőtt fel, egy előkelő londoni környéken, egy olyan utcában, ahol a háromemeletes házakat kétmillió fontra (több mint 800 millió forint) taksálják. A szülők ugyan elváltak, de apja hazájában és Nagy-Britanniában is nagy megbecsülésnek örvendett, korábban a szomáliai kormányfő tanácsadójaként dolgozott. – Hatalmas megrázkódtatás. Sosem számítottam erre, a legvadabb rémálmaimban sem – nyilatkozta a sajtónak szűkszavúan az apa.

Ismerősei szerint Ali Harbi Ali mindig is gyakorló muszlim volt, de társaságában népszerű, jó kedélyű, imádta a focit és orvosnak készült.

A változást az hozta, hogy szabadidejében elkezdett szélsőséges videókat nézni a YouTube-on, ami teljesen radikalizálta.

Nagy rajongója lett például a már említett Anjem Choudary hitszónoknak, aki börtönben is ült az Iszlám Állam támogatásáért. Sajtóértesülések szerint a fiatalember rövid ideig részt vett a prevent, azaz megelőzés nevű önkéntes kormányzati programban is, amelynek célja, hogy megakadályozza, kiszűrje a terrorizmusra hajlamos személyeket. Ennek ellenére sosem került a brit titkosszolgálatok látókörébe.

 

Borítókép: Sir David Amess nagy állatvédő volt. Forrás: MTI/AP/PA/Geoff Caddick