Mintegy négyezer migránst fogtak el a líbiai fővárosban

A biztonsági műveletet az Európába igyekvő migránsok egyik ismert gyülekezőhelyén hajtották végre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 03. 9:42
Migrants wait to be transported to a detention center, in the coastal city of Sabratha
Táborhelyre váró bevándorlók Líbiában. Az áradat csak fokozódik a következő évtizedekben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négyezer migránst fogtak el Tripoli mellett a líbiai hatóságok egy nagyszabású biztonsági művelet keretében és szállítottak egy őrzött létesítménybe

– ismertette a líbiai belügyminisztérium szombaton, két nappal ezelőtt azonban még csak ötszáz letartóztatott migránsról adott hírt a tárca.

A belügyminisztérium pénteki közlése szerint a művelet mindenekelőtt kábítószer-kereskedők, alkoholcsempészek és illegális bevándorlók ellen irányult a líbiai főváros Gargares nevű külvárosában, amely az Európába igyekvő migránsok egyik ismert gyülekezőhelye. Az akcióról készült felvételeken páncélozott járműveket, rendőrautókat és a biztonsági erők tagjait lehetett látni, amint éppen embereket vesznek őrizetbe. Egyes migránsok a földön hasaltak, mások hátrakötött kézzel várakoztak a biztonságiak által körülvéve. Az ENSZ tájékoztatása szerint a razzia során egy migráns meghalt és legalább tizenöt megsebesült, ketten súlyos állapotban vannak. Úgy tudni, az őrizetbe vettek között több száz nő és gyermek van.

A minisztérium nem sokkal később arról is beszámolt, hogy a migránsok fogva tartására szolgáló, Gut as-Sál kerületben található központba négyezer illegális bevándorlót szállítottak. A hatóságok közlése szerint a migránsok orvosi ellátásban részesültek és szétosztották őket több befogadóközpont között. Mindazonáltal a tárca nem tett említést arról, hogy a művelet során a hatóságok kezére kerültek volna ember- , illetve árucsempészek.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselő szerint „a lehető legtöbb” migránst ki fogják toloncolni a hazájába. Mint mondta, sokan a most elfogottak közül évek óta éltek illegálisan Líbiában.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába igyekvőknek, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek átjuttatni a tengeren. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Az ENSZ statisztikai adatai szerint január és június között 13 ezer migráns érkezett Olaszországba és Máltára tengeri útvonalon keresztül az észak-afrikai országból. A migránsok többsége Bangladesből származik, de Eritreából, Szudánból és Egyiptomból is nagy létszámban érkeznek. Az év első hat hónapja során a Líbiából Európába érkezett migránsok 72 százaléka volt férfi, a gyermekek aránya 24 százalék, a nőké csupán négy százalék volt.

Borítókép: Líbiában sorakozó migránsok 2017. október 7-én. Fotó: Reuters/Hani Amara

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.