időjárás 4°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Lengyelországban és Németországban is pusztított a szélvihar

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.22. 11:15 2021.10.22. 12:06
Lengyelországban és Németországban is pusztított a szélvihar

Négy ember vesztette életét Lengyelországban az elmúlt 24 óra alatt, és több mint 120 ezer háztartás maradt áram nélkül a csütörtök éjszakai heves szélviharok következtében – közölték pénteken a lengyel hatóságok.

A halálesetek közül három a viharos szél okozta közúti balesetekkel függ össze, egy ember pedig akkor vesztette életét, amikor rádőlt egy házfal.

Tizennyolcan – köztük hét tűzoltó – megsérültek.

Országszerte több mint 10 300 alkalommal riasztották a tűzoltókat a vihar okozta károk miatt, a legtöbb esetet a három nyugat-lengyelországi vajdaságban – az alsó-sziléziaiban, a nagy-lengyelországiban, valamint a Kujávia-pomerániaiban jelentették – mondta el a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban a tűzoltóság szóvivője, Krzysztof Batorski.

A tűzoltóság mindenekelőtt letört faágakat távolított el a közutakról, és rögzítette a megrongált háztetőket. A lengyel kormány biztonsági központja Twitter-fiókján közölte: hajnali 6 órakor közel 121 200 háztartás volt áram nélkül, a legtöbb – közel 48 ezer – áramkiesést a Varsót is magában foglaló Mazóviai vajdaságban tartották számon.

Németországban is károkat és közlekedési fennakadásokat okozott és egy halálos áldozatot is követelt a heves széllel és esővel érkezett első nagy őszi viharfront a hatóságok pénteki összesítése szerint.

A Brandenburg tartományi Templin térségében meghalt egy mozdonyvezető, aki egy kollégájával a szerelvény előtti pályaszakaszt tisztította a leszakadt ágaktól, gallyaktól, és rázuhant egy vastag faág. Kórházba szállították, péntek reggel belehalt sérüléseibe.

Országszerte négy további súlyos balesetet okoztak kidőlő fák és leszakadó ágak.

A Deutsche Bahn vasúttársaság több térségben órákra leállította a távolsági járatokat. Sok településen utcákat, aluljárókat öntött el a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, és áramkimaradás keletkezett vezetékszakadás miatt. Hamburgban vihardagály okozott gondokat, az Elba torkolatában fekvő városban víz alá került a világhírű halpiac (Fischmarkt).

Számos városban, például Rostockban, Lipcsében és Osnabrückben bezárták az állatkerteket, parkokat és kerteket, mert az öreg és magas fák miatt életveszélyben lennének a látogatók. Másutt a temetőket is bezárták, és elhalasztották a tervezett temetéseket és gyászszertartásokat.

 

Borítókép: Az erős széllökések által ledöntött állványzat a németországi Würzburgban 2021. október 21-én

Fotó: MTI/AP/DPA/Karl Josef Hildenbrand