Nem oktathatnak ki minket jogállamiságból!

A Fidesz szerint újfent politikai támadások kereszttüzébe került Lengyelország kedden Strasbourgban.

Magyar Nemzet
2021. 10. 19. 15:08
Fotó: MTI/MTVA

A Fidesz szerint újfent politikai támadások kereszttüzébe került Lengyelország kedden Strasbourgban.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén ismét Lengyelország került a politikai támadások kereszttüzébe: a lengyel Alkotmánybíróság döntéséről vitáztak a képviselők Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének részvételével. A Fidesz európai képviselőcsoportja nevében felszólaló Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője és Trócsányi László, EP-képviselő szolidaritásukat fejezték ki, és támogató álláspontjukról biztosították Lengyelországot - tájékoztatott a Fidesz európai parlamenti delegációja keddi közleményében. 

 Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője felszólalásában hangsúlyozta: a lengyeleket és magyarokat nem oktathatják ki az európai értékekből és jogállamiságból. Emlékeztetett: 

a nyugat-európai hatalmi elit képviselői papírfecnikre írogatott befolyási övezet százalékokkal dobott oda minket a szovjet birodalomnak!

Elmondta: mi, magyarok és lengyelek „Jaruzelski és Kádár diktatúrájával szemben a szabadságért, a demokráciáért, a nemzeti függetlenségünkért  harcoltunk”. Felhívta a figyelmet: „Európában a járvány negyedik hulláma támad, ismét példátlan bevándorlási nyomásnak vagyunk kitéve, sok helyütt energiaválság alakult ki, és önöknek van érkezésük a magyarokat és a lengyeleket zaklatni, nyilvánvaló hazugságokat, otromba rágalmakat ismételgetve, előítéletesen és gyűlölködő hangnemben”. A delegációvezető kiemelte: 

Mi a saját erőnkből vívtuk ki a szabadságunkat és a nemzeti függetlenségünket, így hát önökkel szemben is meg fogjuk védeni azt!

Trócsányi László is felszólalt a lengyel vitában Fotó: Fred MARVAUX / Európai Parlament

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője, volt alkotmánybíró és igazságügyi miniszter kiemelte, az európai és tagállami intézmények között egy fölérendeltségi párbeszédnek vagyunk szemtanúi. Hangsúlyozta azonban: 

valós párbeszéd csak egyenlő felek között folyhat. 

Hozzátette: „Az uniós jognak alkalmazási elsőbbsége van, de nincs abszolút elsőbbsége. Ilyenről az európai szerződések sem rendelkeznek”. Mutatja, hogy valós problémáról van szó, mert már számos nemzeti alkotmánybíróság meghatározta az uniós jog elsőbbségi alkalmazásának korlátait. Ezt tette legutóbb a lengyel alkotmánybíróság is. 

Miután jogi vitáról van szó, nem tartom helyesnek, hogy ezzel párhuzamosan politikai vita is folyik a kérdésről. Ha a nemzeti alkotmányos intézmények a fenyegetések helyett több tiszteletet kapnának az európai intézmények részéről, akkor a vitás kérdéseket nem az erő, hanem a józan ész tudná eldönteni

- zárta felszólalását a képviselő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.