időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Távozásra szólították fel Franciaország minszki nagykövetét

Forrás: MTI
2021.10.18. 08:29 2021.10.18. 09:41
Távozásra szólították fel Franciaország minszki nagykövetét

Nicolas de Bouillane de Lacoste, Franciaország fehéroroszországi nagykövete elhagyta az országot, miután Minszk arra kérte, hétfőig tegye ezt meg – közölte a követség egy szóvivője, aki nem adott magyarázatot arra, hogy a minszki külügyminisztérium miért kérte a nagykövet távozását.

A fehérorosz külügyminisztérium kérte, hogy a nagykövet még október 18-a előtt távozzon

– mondta.

A helyi média szerint a nagykövet soha nem mutatta be megbízólevelét Aljakszandr Lukasenka államfőnek. A sajtó arról is beszámolt, hogy Minszk visszahívta párizsi nagykövetét, Ihar Feszenkót.

A francia nagykövetség honlapján azt írta, hogy Lacoste szerdán vendégül látta a nemrég betiltott Govori Pravdu (Mondd el az igazságot) nevű helyi civil szervezet képviselőit, köztük annak társvezetőjét, Andrej Dmitrijevet, a tavalyi elnökjelöltek egyikét.

Franciaország, más európai uniós országokhoz hasonlóan, nem ismerte el a tavaly augusztusi elnökválasztás eredményét, amely Lukasenka hatodik hivatali ciklusát biztosította, és amely hónapokig tartó, példátlanul nagyszabású tüntetéseket váltott ki.

Az Európai Unió szankciók sorozatát fogadta el a fehérorosz rezsim ellen, miután megtorlások érték Lukasenka ellenfeleit. A fehérorosz kormánynak sikerült leállítania a tüntetéseket, de ellenzékiek százait börtönözte be, és több tucatnyi médiumot, valamint nem kormányzati szervezetet megszüntetett.

Borítókép: MTI/AP/BelTA/Pool/Maxim Guchek