időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Újra felerősödhet a Medicane – Szícilia leállt

Forrás: MTI
2021.10.28. 15:59 2021.10.28. 16:12
Újra felerősödhet a Medicane – Szícilia leállt

Szicília lakosai bezárkóztak otthonaikba, és leálltak a hivatalok, iskolák, üzletek is a már három ember halálát okozó hurrikánszerű viharok miatt, amelyek a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtök éjszakától erősödhetnek fel ismét.

Az időjárási előrejelzések nyomán újabb riasztást adtak ki, amely elsősorban Szicília keleti partvidékeire érvényes.

Az éjszakai órákban várják a rendkívüli trópusi viharként osztályozott heves esőzést, valamint az akár óránkénti száz kilométeres széllökések visszatérését. Az Apolló nevű ciklon a Ión-tenger felől érkezik, a nyílt tengerről már nagy mennyiségű csapadékot, valamint négy-öt méter magas hullámokat jelentettek.

Edoardo Ferrara meteorológus az Askanews hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a trópusi vihar bármely pillanatban hurrikánná változhat, ahogyan az az utóbbi napokban is megtörtént. A jelenség a Medicane nevet kapta a Földközi-tenger és a hurrikán szavak összekapcsolásával.

Kiemelt készültséget rendeltek el Catania, Messina, Ragusa és Siracusa térségében.

A Catania városában élő magyarok arról számoltak be az MTI-nek, hogy kevés embert látni az utcán, aki teheti, otthon marad. Az üzletek zárva tartanak, a bejáratokat és a kirakatokat homokzsákokkal, deszkákkal torlaszolták el. A zárás előtti órákban a lakosság megrohamozta az élelmiszerüzleteket. Keddig zárva tartanak a hivatalok, az iskolák, valamint a vendéglátóhelyek is.

Zárva tart Catania történelmi halpiaca is, ahol a Medicane első hullámában, hétfőn és kedden embermagasságú folyam hömpölygött: a dóm előtti tér tóvá változott, sarat és törmeléket hagyva maga után. Valamivel több mint két nap alatt a sziget éves csapadékmennyiségének egyharmada esett le: a Catania közeli Lentiniben egy óra alatt százötven milliméter, az Etnán majdnem négyszáz milliméter eső záporozott.

A rendkívüli időjárás következtében három ember veszítette életét, egy nő holttestét, akit a víz elsodort, csütörtökön találták meg.

Catania égboltját egyébként az Etna vulkán kitörése miatt is változatlanul sötét felhők fedik.

(A borítóképen az olasz polgári védelem sajtószolgálata által közreadott kép egy tornádó pusztításáról a Szicília közelében fekvő Pantelleria szigetén 2021. szeptember 10-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Olasz polgári védelem sajtószolgálata)