Vlagyimir Putyin Moszkvában fogadta a finn államfőt

Az orosz elnök ismertette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 21 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 29. 16:29
NIINIST, Sauli; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2021. oktber 29. Vlagyimir Putyin orosz elnk (j) s Sauli Niinisto finn llamf trgyal a moszkvai Kremlben 2021. oktber 29-n. MTI/AP/Szputnyik/Pool/Orosz elnki sajtszolglat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában fogadta Sauli Niinistö finn államfőt, akivel a politikai és a gazdasági együttműködés kérdéseiről tárgyal.

Az orosz elnök megbízható partnernek és közelálló szomszédnak nevezte Finnországot, és emlékeztetett rá, hogy jövőre lesz a kétoldalú alapszerződés aláírásának 30. évfordulója. Putyin kijelentette: 

már az idén meghaladható lesz az a veszteség, amelyet a világjárvány okozott az orosz–finn gazdasági kapcsolatokban. 

Rámutatott, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 21 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és felújította munkáját a kormányközi vegyes bizottság is.

Niinistö kifejezte meggyőződését, hogy a két ország közötti idegenforgalom ismét el fogja érni a világjárvány előtti szintet. Kijelentette, hogy a klímaváltozásról is tárgyalni kíván vendéglátójával. Putyin egymáshoz nagyon közelállónak nevezte Moszkvának és Helsinkinek a klímaváltozás elleni harcról vallott álláspontját. Emlékeztetett rá, hogy 2023-ban Oroszország tölti be az Arktiszi Tanács elnöki posztját.

A Kreml korábban kiadott tájékoztatása szerint a két elnök napirendjén a kétoldalú politikai, gazdasági és gazdasági együttműködés ügye mellett a nemzetközi élet alapvető kérdéseit szerepelnek. Putyin és Niinistö legutóbb 2019 augusztusában, Finnországban találkozott.

Az orosz médiában hangzott el olyan utalás, hogy a Niinistö-látogatás összefüggésben lehet egy potenciális orosz–amerikai csúcs szervezésével; erről a lehetőségről a Kreml szóvivője az elmúlt napokban többször is szót ejtett. 

Helsinki  2018. július 16-án Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump akkori amerikai elnök találkozójának helyszíne volt, de a semleges Finnország fővárosa 1975-ben, 1988-ban és 1990-ben is otthont adott az első számú amerikai és orosz – akkor még szovjet – vezetők eszmecseréinek.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Sauli Niinistö finn államfő tárgyal a moszkvai Kremlben 2021. október 29-én. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Pool/orosz elnöki sajtószolgálat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.