időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Vlagyimir Putyin Moszkvában fogadta a finn államfőt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.29. 16:29 2021.10.29. 16:52
Vlagyimir Putyin Moszkvában fogadta a finn államfőt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában fogadta Sauli Niinistö finn államfőt, akivel a politikai és a gazdasági együttműködés kérdéseiről tárgyal.

Az orosz elnök megbízható partnernek és közelálló szomszédnak nevezte Finnországot, és emlékeztetett rá, hogy jövőre lesz a kétoldalú alapszerződés aláírásának 30. évfordulója. Putyin kijelentette: 

már az idén meghaladható lesz az a veszteség, amelyet a világjárvány okozott az orosz–finn gazdasági kapcsolatokban. 

Rámutatott, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 21 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és felújította munkáját a kormányközi vegyes bizottság is.

Niinistö kifejezte meggyőződését, hogy a két ország közötti idegenforgalom ismét el fogja érni a világjárvány előtti szintet. Kijelentette, hogy a klímaváltozásról is tárgyalni kíván vendéglátójával. Putyin egymáshoz nagyon közelállónak nevezte Moszkvának és Helsinkinek a klímaváltozás elleni harcról vallott álláspontját. Emlékeztetett rá, hogy 2023-ban Oroszország tölti be az Arktiszi Tanács elnöki posztját.

A Kreml korábban kiadott tájékoztatása szerint a két elnök napirendjén a kétoldalú politikai, gazdasági és gazdasági együttműködés ügye mellett a nemzetközi élet alapvető kérdéseit szerepelnek. Putyin és Niinistö legutóbb 2019 augusztusában, Finnországban találkozott.

Az orosz médiában hangzott el olyan utalás, hogy a Niinistö-látogatás összefüggésben lehet egy potenciális orosz–amerikai csúcs szervezésével; erről a lehetőségről a Kreml szóvivője az elmúlt napokban többször is szót ejtett. 

Helsinki  2018. július 16-án Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump akkori amerikai elnök találkozójának helyszíne volt, de a semleges Finnország fővárosa 1975-ben, 1988-ban és 1990-ben is otthont adott az első számú amerikai és orosz – akkor még szovjet – vezetők eszmecseréinek.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Sauli Niinistö finn államfő tárgyal a moszkvai Kremlben 2021. október 29-én. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Pool/orosz elnöki sajtószolgálat