A lengyel kormányfő bírálta a német kancellárt, amiért tárgyalt Lukasenkával

Mateusz Morawiecki szerint ezzel Merkel legitimálta a belarusz rezsimet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 27. 13:30
BLASZCZAK, Mariusz; MORAWIECKI, Mateusz
Kuznica, 2021. november 9. A lengyel miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j2) Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter (b2) társaságában felkeresi az Európai Unióba igyekvõ migránsokkal szemben védekezõ határõröket és az õket támogató katonákat a fehérorosz határnál, a lengyelországi Kuznica környékén 2021. november 9-én. Az elõzõ nap a határ fehérorosz oldalán összegyûlt nagy létszámú migránscsoport megpróbált erõszakkal áttörni Lengyelországba. MTI/EPA/Lengyel miniszterelnöki hivatal/Adam Guz Fotó: Adam Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel kormányfő bírálta Angela Merkelt, amiért a német kancellár tárgyalt Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetővel.

Azzal, hogy Merkel kancellár telefonon felhívta a belarusz vezetőt, legitimálta a Lukasenka-rezsimet, miközben immár 15 hónapja zajlik a küzdelem a szabad Belaruszért

– mondta a lengyel miniszterelnök a DPA német hírügynökségnek adott interjúban. Mateusz Morawiecki hozzáfűzte: ráadásul Lukasenka a saját céljaira használta föl a két, november közepi telefonhívást. 

Úgy tett, mintha Merkel beleegyezett volna abba, hogy hozzanak létre egy korridort, amelyen keresztül kétezer migránst vittek volna Németországba és más európai országokba

– mondta a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa.

A német kancellárt sokan bírálták a két telefonhívás miatt Németországban és külföldön egyaránt. Steffen Seibert német kormányszóvivő a lengyel–belarusz határon kialakult humanitárius válsághelyzettel magyarázta a kapcsolatfelvételt, és utalt arra, hogy a telefonhívásokat Berlin előzetesen egyeztette az Európai Bizottsággal.

Borítókép: A lengyel miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (jobbra a második) Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter (balra a második) társaságában felkeresi az Európai Unióba igyekvő migránsokkal szemben védekező határőröket és az őket támogató katonákat a belarusz határnál, a lengyelországi Kuznica környékén 2021. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Lengyel miniszterelnöki hivatal/Adam Guz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.