időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

A lengyel kormányfő bírálta a német kancellárt, amiért tárgyalt Lukasenkával

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.27. 13:30
A lengyel kormányfő bírálta a német kancellárt, amiért tárgyalt Lukasenkával

A lengyel kormányfő bírálta Angela Merkelt, amiért a német kancellár tárgyalt Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetővel.

Azzal, hogy Merkel kancellár telefonon felhívta a belarusz vezetőt, legitimálta a Lukasenka-rezsimet, miközben immár 15 hónapja zajlik a küzdelem a szabad Belaruszért

– mondta a lengyel miniszterelnök a DPA német hírügynökségnek adott interjúban. Mateusz Morawiecki hozzáfűzte: ráadásul Lukasenka a saját céljaira használta föl a két, november közepi telefonhívást. 

Úgy tett, mintha Merkel beleegyezett volna abba, hogy hozzanak létre egy korridort, amelyen keresztül kétezer migránst vittek volna Németországba és más európai országokba

– mondta a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa.

A német kancellárt sokan bírálták a két telefonhívás miatt Németországban és külföldön egyaránt. Steffen Seibert német kormányszóvivő a lengyel–belarusz határon kialakult humanitárius válsághelyzettel magyarázta a kapcsolatfelvételt, és utalt arra, hogy a telefonhívásokat Berlin előzetesen egyeztette az Európai Bizottsággal.

Borítókép: A lengyel miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (jobbra a második) Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter (balra a második) társaságában felkeresi az Európai Unióba igyekvő migránsokkal szemben védekező határőröket és az őket támogató katonákat a belarusz határnál, a lengyelországi Kuznica környékén 2021. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Lengyel miniszterelnöki hivatal/Adam Guz)