időjárás -2°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Ausztrália aláírta a nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjárók beszerzéséről szóló szerződést

Forrás: MTI
2021.11.22. 17:04 2021.11.22. 17:10

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter hétfőn - amerikai és brit diplomatákkal közösen - aláírta a nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjárók beszerzéséről szóló szerződést, amelyről Canberra a szeptemberben létrehozott AUKUS nevű biztonsági partnerség keretében döntött.

A diplomáciai eseményről kiadott közleményében Peter Dutton tudatta: a mostani aláírástól számítva Canberrának 18 hónap áll rendelkezésére, hogy átfogóan tanulmányozza a tengeralattjárók leszállításához szükséges feltételeket.

A közleményben a tárcavezető emellett kiemeli, hogy az ausztrál haditengerészet hozzáférést kap a tengeralattjárók szakszerű előállításával és üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalókhoz is.

Ez lesz az első alkalom, hogy Washington és London ilyen jellegű információkat oszt meg egy másik országgal.

Az ausztrál kormány mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem sérti a nukleáris leszerelést érintő nemzetközi egyezményeket, mert a megvásárolt tengeralattjárók hagyományos fegyverzettel vannak ellátva.

A vásárlás az első, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália alkotta AUKUS keretében tető alá hozott szerződés, amelyet azt követően kötöttek meg, hogy Canberra felmondta tizenkét, hagyományos meghajtású francia tengeralattjáró adásvételi szerződését. Emiatt Franciaország elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pedig súlyos bizalomvesztésről beszélt.

A döntés diplomáciai vihart kavart Canberra, Washington és Párizs között, az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartását célzó partnerségi megállapodást pedig Kína is elítélte, "hidegháborús mentalitással" vádolva az AUKUS tagországait.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.